Socata
E vara, e cald si probabil multi dintre voi se pregatesc de examene. As vrea sa va recomand o bautura 100% naturala si buna -> SOCATA!
1) De unde facem rost de soc pentru SOCATA perfecta?
Socul se gaseste peste tot in aceasta perioada a anului (luna mai). Cel mai comod e sa il cumparam de pe piata. Dar totusi eu va recomand sa iesiti un pic in afara orasului si sa culegeti voi soc 😀 Astfel veti avea parte de Socata ȘOC. Chiar si in parc vei da de soc! Cum treci pe langa acest arbust iti veti da seama imediat ca el e. Nu doar dupa florile albe care il „invelesc” ci si dupa mirosul foarte placut. Ceea ce ar fi important e sa nu culegi socul de pe parginea drumului circulat de masini.
2) Cum pregatesti o socata perfecta (Reteta socata)?
Nu ai prea multa bataie de cap. E simplu de facut, pana si mie imi iese 😀 iar gustul e fenomenal!
Ingredinete necesare pentru socata:
– 10 flori mari soc
– jumatate de kg de zahar
– 1 lamaie mare
– un varf de cutit de drojdie (putin de tot) daca nu ai poti sa pui 3 firmituri de paine
– un borcan de 5l
Etape in pregatirea socatei
Pui zaharul in borcanul de 5l + lamaia taiata felii (poti sa o strorci itai un pic peste zahar) + 10 flori de soc + adaugi drojdia + apa cat mai incape. Amesteci cu o lingura de lemn „zeama” o acoperi cu un tifon si o lasi pe balcon la soare. E important sa stea la soare!!! In fiecare zi amesteca de 2 ori in Socata ta ȘOC! Dupa 2-3 zile (in functie de cat de cald e) incepe sa isi capete gustul. Cand are gustul care iti place tie trebuie sa o strecori in sticle (pot fi si peturi de 2 litri) apoi sa o lasi in frigider cateva ore. Din cauza drojdiei va fermenta un pic 😀 e important sa nu pui multa drojdie!
3) Ce altceva mai putem face din soc?
Cum in zilele noastre ce cumperi din magazin nu prea stii de unde provine v-as recomanda sa va faceti si niste provizii de soc pentru ceai. Trebuie doar sa culegi niste flori de soc si sa le pui la uscat. Sa nu le lasi in punga neuscate! Asa am facut eu intr-un an. De lene nu l-am scos si s-a mucegait :(. Dupa ce s-a uscat ideal ar fi sa il pastrezi sau intr-un borcan de sticla sau intr-o punga de hartie.
Ceaiul de soc se prepara prin infuzie, turnand apa clocotita peste flori si lasand acoperit 10-15 minute. Este ideal de consumat cu felii de lamaie. Acesta este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru slabit, intrucat elimina toxinele din organism, fiind diuretic si intr-o mica masura laxativ. Pe langa proprietatile diuretice, acesta este si foarte aromat si placut la gust chiar neindulcit.
4) Ce v-a mai pregatit natura in luna mai?
Daca iesiti la cules de soc, natura va mai asteapta si cu alte plante utile.
Musetel e bun ca si ceai. Utilizat in medicina traditionala ca si calmant.
Menta e buna pentru limonade!
Cimbrul (Thymus vulgaris) ideal pentru fripturi!!!
Cel mai important pas este insa sa imparti socata ta ȘOC cu prietenii si familia :D. Cu toate ca e greu, pentru ca o vor bea toata :))
O vara cat mai racoroasa!
Sursa:
www.rounite.com
www.studentie.ro