Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Scorpionii

Scorpionii

Scorpionii traiesc de regula in zone uscate unde solurile sunt nisipoase si pietroase, dar exista si speciicare salasluiesc in paduri sau specii care s-au transformat in scorpini de copac. Cu exceptia Antarcticii scorpionii, care au iesit din apa acum cca 360 de milioane de ani au reusit sa colonizeze fiecare continent.
In cele ce urmeaza o sa va prezint repartitia principalelor specii pe continente. E vorba doar de cele mai importante specii deoarece pe glob sunt foarte multe specii de scorpioni.
America de Nord si centrala este reprezentata prin 2 specii mai importante:scorpionul cu clesti ascutiti(Centuroides arctimanus) cre traieste in Cuba si are o culoare galbuie, iar veninul lui nu este atat de puternic si scorpionul cu coada subtire (Centuroides exilicauda) ce traieste in zonele temperat-uscate din SUA si Mexic. Veninul lui e destul de puternic incat sa fie letal pentru un copil sau pentru un om cu un sistem imunitar scazut.
centruroides_exilicauda
America de Sud este reprezentata prin scorpionul intunecat (Zabius Fuscus), un scorpion de munte din Argentina a carui lungime nu depaseste 6 cm. Veninul lui nu este atat de puternic si prin scorpionul galben Brazilian(Tityus serrulatus)

Europa- este gazda scorpionului European (Buthus occitanus) ce traieste cu precadere in sudul continentului. Specia apare si in nordul Africii iar veninul sau este puternic dar nu este letal.
Africa-adaposteste cel mai veninos scorpion din lume. Este vorba despre scorpionul ucigas galben (Leiurus quinquestiatus). E raspandit in jumatatea de Nord a Africii si in Orientul Apropiat. Veninul sau este letal.
Leiurus quinquestiatusUn alt scorpion din continental African este scorpionul granulat cu coada groasa (Parabhutus granulatus) ce se gaseste in Africa de Sud si Namibia.
In Asia se intalneste scorpionul cu coada groasa(Androctonis Australis) .Traieste in zonele Orientului Mijlociu, dar apare si in Africa de Nord. Veninul sau este letal;
 Androctonus-australis
Australia are in componenta faunei sale scorpionul marmorat(Lichas marmoreus) un scorpion ce traieste in zonele temperate din Australia si Noua Guinee.
Acestia sunt cei mai importanti dintre scorpionii care se gasesc pe continente.

Revista Insecte Reale;Editura D agostini
http://www.fsbio-hannover.de
http://www.reptarium.cz/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.