Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Roua

Roua

Roua este reprezentata prin picaturile de apa ce se dpun pe sol sau pe alte obiecte ca urmare a condensarii vaporilor ce se afla in aerul de deasupra. Apare de obicei in noptile senine si calme ori cu vant slab, cand suprafata de depunere este racita. In noptile senine Pamantul pierde prin iradiere o cantitate mai mare de energie comparativ cu noptile cu cer noros. Din cauza asta temperatura coboara la nivelul solului sub punctul de roua si din cauza asta vaporii devin saturati si incep sa condenseze. De regula temperatura cea mai scazuta in timpul noptii se atinge inainte de rasaritul Soarelui.
roua
Cateodata roua poate aparea si in cursul serii sau diminetii.Deasemenea o frecventa mare se inregistreaza si dupa zilele ploioase atunci cand umiditatea aerului este mai mare. Este mult mai abundenta pe suprafetele orizontale descoperite. De regula roua se formeza mai repede si mai abundent in contact cu corpurile care se incalzesc mai greu. Uneori in conditii favorabile se poate ajunge si la formarea unu strat cu grosimi de 0,5 mm.Trebuie stiut ca depunerile de roua au loc doar atunci cand temperatura de la suprafata solului este mai mare de 0 grade Celsius. Cantitatea de roua se masoara cu ajutorul unui aparat numit drosometru.
margelute de roua
Un fenomen şi mai fascinant e dispersia luminii în micile picături de rouă înşirate pe fire de păianjen. În popor acestui fenomen i se spune mărgeluşe de rouă.
Un lucru interesant este ca Cu cât cantitatea de vapori din aer e mai mică, cu atât “punctul de rouă” e mai jos şi mai greu de atins. De aceea, anii secetoşi sunt ani fără rouă.

Sursa:
Meteorologie si climatologie;Sterie Ciulache;editura Universitara;2004
http://sfm.asm.md; Fizica in scoala
Meteorologie turistica;Nicolae Topor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.