Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Movilele cu sambure de gheata

Movilele cu sambure de gheata

Ce sunt si unde apar?
Sunt movile de forma conica cu nucleu de gheata in interior.

Apar in regiunile cu sol inghetat din Antarctica, Siberia, Canada, Groenlanda si Alaska. Au un diametru de cateva sute m si o inaltime ce poate depasi 60 de m. In zona deltaica a fluviului Mackenzie formatiunile mai mari sunt folosite ca puncte de reper de localnici.

Formatiune de tip pingo
Formatiune de tip pingo
Pingo in Canada.
Pingo in Canada.

Cum s-au format?
Dupa geneza aceste formatiuni se clasifica in doua tipuri astfel:
I Pingo in sistem deschis(Est Gronlandez)
II Pingo in sistem inchis( de tip Mackenzie)

I Pingo in sistem inchis
Sunt localizati in zonele unor foste lacuri ce au fost colmatate si ale caror sedimente au fost inaltate de catre samburii de gheata.

Nucleu de gheata
Nucleu de gheata

Pentru a se forma un astfel de pingo trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
– Grosimea mare a solului inghetat (600-700 m)
– Existenta unui orizont neanghetat aflat sub lacuri (Talik), datorat faptului ca in timpul iernii inghetul nu ajunge pana la fundul lacului, iar vara apa se incalzeste mai mult rezultand astfel o temperatura mai ridicata pe fundul lacului decat in zonele vecine.
Schita formarii unui pingo
In cazul in care cuveta lacustra se colmateaza cu sediment Talikul va ramane fara protectia termica a apei si va ingheta. Sub actiunea presiunii criostatice nucleul de gheata va fi impins spre suprafata, deformand astfel materialele aflate deasupra lui. In final va rezulta o movila de tip pingo.
II Pingo in sistem deschis
Se dezvolta la baza versantilor si rezulta prin inghetarea apelor subterane. Rezulta in prima faza un nucleu de gheata localizat la baza versantilor, ce va fi ridicat de presiunea hidrostatica si obligat sa deformeze stratele de deasupra. Va rezulta astfel o movila de tip pingo.

Pingo
Pingo

Cum va evolua?
Atunci cand dimensiunile lui cresc foarte mult, la partea superioara se vor forma crapaturi ce vor favoriza topirea ghetii in interior. Acest fapt va contribui la degradarea zonei si la formarea unui crater ce se va extinde treptat ca urmare a eroziunii . In final in interiorul acestui crater va aparea un nou lac rezultat in urma topirii ghetii.

Faza finala a unui pingo
Faza finala a unui pingo

Sursa:
Geomorfologie; Ielenicz Mihai;Ed. Universitara Bucuresti ;2004
http://atlas.usv.ro/www/pagini_profesori/radoane/radoane_mat.htm
http://ppg.sagepub.com
http://arctic.fws.gov/permcycl.htm
www.britannica.com/EBchecked/topic/461056/pingoice

pingo,national park canada,mackenzie,canada,palsas,hidrolacoliti,movile,gheata,nucleu de gheata,tundra,zona rece,permafrost,sol inghetat,periglaciar,tundra canadiana,alaska,siberia , rusia,scandinavia,Pingo, National Park Canada, Mackenzie, Canada, palsas, hidrolacoliti, mounds, ice core ice, tundra, cold climate, permafrost, frozen ground, periglacial, tundra Canada, Alaska, Siberia, Russia, Scandinavia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.