Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Pietrele care cad din „cer”

Meteoritii sunt corpuri solide provenite  din spatiul cosmic , ce strabat atmosfera ajungand pe sol. Rupte din asteroizi sau alte corpuri planetare ,aceste bucati de dimensiuni diferite ( de la cateva grame pana la zeci de tone) la contactul cu aerul incep sa arda si sa se micsoreze. In urma impactului cu Terra corpurile cu dimensiuni mari formeaza cratere .
Atmosfera Pamantului este bombardata zilnic cu astfel de corpuri. Cele de dimensiuni mici , ard complet si lasa pe cer o dara numita meteor, iar cele mari ajung pe Terra sub forma de meteoriti. S-a calculat astfel ca din cauza materiei meteorice masa Pamantului creste cu 10000 tone anual. Majoritatea meteoritilor ajunsi pe Terra au dimensiuni mici ,dar in decursul istoriei au existat perioade in care pe sol au ajuns roci imense.

Meteoriti celebri

Meteoritul Hoba  este o masa de fier din Namibia ce cantareste 66 tone si masoara aproximativ 9 m. Descoperirea lui a fost pur intamplatoare, de catre un localnic ce isi ara terenul, care a observat ca plugul i  s-a oprit brusc intr-o piatra. Dupa  ce a anuntat autoritatile meteoritul a fost excavat, identificat si descris de omul de stiinta Hermanus Brits. In urma cercetarilor , el a ajuns la concluzia ca roca a aterizat pe Terrra in urma cu 80000 de ani. Este cel mai mare meteorit descoperit pe Terra,aflat inca la locul lui.

Meteoritul Hoba
Meteoritul Hoba

Meteoritul Ahnighito a cazut in Groenlanda cu cca 10000 de ani in urma si reprezinta de fapt o bucata dintr-un meteorit mult mai mare numit Cape York  (avea 200 de tone), ce s-a dezintegrat in atmosfera.Cu cele 34 de tone este cel mai mare meteorit gazduit de un muzeu. Inainte de a fi vandut Muzeului de Istorie Naturala din New York in 1897, aceasta roca era folosita de groenlandezi pentru a-si construi harpoane si varfuri de sageti.

Meteoritul Ahnighito
Meteoritul Ahnighito

Meteor Crater este o depresiune formata dupa impactul cu un meteorit situata in Arizona. In urma cu 50000 de ani zona a fost izbita de un meteorit de dimensiuni uriase. Se pare ca in timpul impactului, cea mai mare parte din meteorit s-a vaporizat, doar o mica parte fiind gasita in urma escavarii. Craterul a fost gasit de catre colonistii europeni in secolul 19 si are 175 de metri adancime.

Meteor Crater din Arizona
Meteor Crater din Arizona

Meteoritii din Murchinson (Australia) sunt de data recenta. Ei au cazut pe Terra in data de 28 septembrie 1869 imprastiindu-se pe o distanta de 13 km. Cel mai mare exemplar a cantarit cca 7 kg.

Fragment din meteoritul cazut la Murchinson
Fragment din meteoritul cazut la Murchinson

Meteoritii din Sikhote-Alin au aterizat in sud estul Siberiei la data 12 februarie 1947. Martorii au relatat ca au vazut o masa de foc mai mare decat Soarele venind dinspre N, ce lasa in spate o dara de fum care a persistat mai multe ore. Cel mai mare meteorit a format un crater in sol cu o adancime de cca 6 m si o suprafata  de 27 de m.

Fragment din meteoritul cazut in Sikhote Alin
Fragment din meteoritul cazut in Sikhote Alin
Crater format in Sikhote Alin
Crater format in Sikhote Alin

Meteoritul Nakhla a fost inregistrat in Egipt, la data de 28 iunie 1911. Se spune despre acesta ca ar fi aterizat pe un caine , care s-a evaporizat instantaneu in momentul impactului. Deoarece nu s-au gasit ramasite ale animalului si nici alti martori oculari care sa confirme spusele fermierului Mohamed Ali , acest lucru nu este pe deplin confirmat.

Fragment din meteoritul Nakhla
Fragment din meteoritul Nakhla

In Romania meteoriti au cazut in urmatoarele zone:
• Madaras (Mures) greutate 5 kg;
• Cacova (Caras Severin) greutate 500g
• Jadan (Timis) greutate 144 g
• Moci (Cluj) peste 2000 de fragmente ce au insumat peste 300 kg
• Sopot (Dolj) cca 928 g

Sursa
• http://www.amnh.org/exhibitions/permanent/meteorites/what/ahnighito.php
• http://www.space.com/834-mystery-arizona-meteor-crater-solved.html
• http://www.daviddarling.info/encyclopedia/P/Peekskill_meteorite.html
• http://en.wikipedia.org/wiki/Nakhla_meteorite
• Meteoritii din Romania;Eugen Staicovici; Victor Stanciu;Cluj -1939

meteoriti celebri,cei mai mari meteoriti,impactu cu meteoriti,cratere,mari meteoriti,meteoritii,famous meteorite, the largest meteors, meteor impacts, craters, large meteors, meteorites

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.