Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Peștera Jeita Grotto

Peștera Jeita Grotto

Peștera Jeito se găsește în localitatea Jeita, din Liban, la aproximativ 18 kilometri de Beirut și este mai mult decât o peșteră, este un simbol libanez . Peștera a fost descoperită în anul 1836, de către Wiliam Thompson, dar cercetările arheologice au arătat că aceasta exista încă din perioada antică. Din punct de vedere geografic, este localizată pe valea Nahr-Al-Kalb. Este un sistem alcătuit din două peșteri distincte, interconectate, care se numesc peștera de sus și peștera de jos și ocupă o lungime de aproximativ 9 kilometri.

pestera jeita-grotto-liban
pestera jeita-grotto-liban

Râul subteran din interiorul peșterii asigură furnizarea cu apă potabilă pentru mai bine de un milion de libanezi. În timp, s-au construit o serie de pasarele și tuneluri de acces pentru vizitatori, pentru a le permite să treacă în siguranță prin grotă.

JEITA GROTO PESTERA
JEITA GROTO PESTERA

Întregul ansamblu este alcătuit dintr-o serie de stalagtite, stalagmite, stânci, alcătuind un peisaj de poveste. Natura a creat aici în calcar milioane de forme pe care vizitatorii le admiră uimiți. În anul 1961, peștera Jeito a devenit un simbol național, atunci când autoritățile libaneze au emis o serie de timbre cu imagini din peșteră. Trei ani mai târziu, peștera Jeita era reprezentată pe verso-ul unei lire libaneze. Astăzi, acest fascinant loc este amenajată într-un mod feeric. În interiorul peșterei se aude discret muzica simfonică, iar la etajul inferior se fac excursii cu barca, fundul apei fiind luminat de becuri submarine, ce îți dau impresia ca nisipul de sub apă este de aur. În peștera Jeito mai există și un imens salon de aproximativ 108 din tavan până la nivelul apei.

PESTERA JEITA GROTO
PESTERA JEITA GROTO

Localnicii o mai numesc și un dar din lacrimile de dragoste ale îngerilor. Toate acestea reprezintă suficiente motive pentru a vizita peștera Jeito, un loc absolut fascinant prin relieful subteran, dar și prin amenajările interioare pe care statul libian le-a realizat pentru vizitatori.
Sursa:

Photograph by Bill and Ben and Little Weed

http://www.dailystar.com.lb/

www.tvr2.tvr.ro/batroun-si-jeita-grotto-bijuterile-orientului-mijlociu_14438.html,
www.dreamdestinations.ro/pestera-jeita-liban-1259/
www.descoperalocuri.ro