Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Pestera Ali Sadr

 

Pestera Ali Sadr

 

 

 

            Pestera Ali-Sadr se găseste în nordul orasului Hamadan, în Iran. Este cea mai mare pesteră inundată din lume, cu un labirint de aproximativ 11 kilometri si o serie de coloane ce duc la camera principală[1]. Aceasta are o lungime de 100 de metri o lăsime de 50 de metri si o înălsime de aproximativ 40 de m. Din cercetările arheologice reiese că pestera a fost locuită de oameni în urmă cu peste 12 000 de oameni. În timpul lui Darius I  (521-485 î. hr.) s-a săpat si tunelul artificial de acces în pesteră după cum atestă si inscriptia de la intrarea în pesteră.

ali sadr pestera
ali sadr pestera

De altfel, desenele de pe peresi ce înfătisează animale, scene de vânătoare si arme sugerează faptul că oamenii au folosit pestera drept adăpost încă din cele mai vechi timpuri. Desi urma i s-a pierdut, pestera Ali Sadr a fost redescoperită în anul 1963, de către montaniarzii iranieni. Acum ea poate fi vizitată. Pentru vizitatori, autoritătile au amenajat pestera, au electrificat-o au adus bărci cu pedale au construit trotuare pasarele si trepte. Un râu străbate toată pestera, de aceea deplasarea se face cu ajutorul bărcilor. Din tot acest edificiu se remarcă cele două sculpturi naturale care se găsesc la intrarea în pesteră, un leu si un elefant.

pestera ali sadr
pestera ali sadr

 

[1]          iranul.ro/index.php/turism/atractii/116-pestera-ali-sadr, travel.descopera.ro/6456480-Cele-mai-impresionante-pesteri-ale-lumii.