Peninii de Nord – o zona cu minerit de mii de ani
Peninii de Nord În 2003 au devenit primul Geoparc european al Marii Britanii, iar în 2004 a fost membru fondator al Rețelei Globale de Geoparcuri.
Un obiectiv major in acest areal este sillul Whin Sill
Pragul Whin Sill s-a format acum 295 de milioane de ani când întinderea scoarței cand magma ajunsa la peste 1000 de grade C a fost injectata intre straturile de roca de calcar si gresie. Prin racire s-a format o foaie de roca de 80 de m grosime care dupa milioane de ani de eroziune a fost aadusa la suprafata. Este alcatuit din roca numita dolorit si prezinta coloane.
Unele dintre cele mai bune și mai spectaculoase exemplare de minerale din lume, cum ar fi fluorita, witheritul, baritocalcitul și alstonitul au provenit din Peninii de Nord.
Peninii de Nord sunt recunoscuti pentru activitatea miniera veche de 2000 de ani. Se extragea cu precadere, fier, plumb, zinc, fluor , dar si alte minereuri.
Secole de minerit au lăsat o bogată moștenire de ruine și grămezi acum colonizate de plante neobișnuite. În timpul ultimei glaciații, un strat de gheață a netezit peisajul, creând forme de teren glaciare de tipul drumlinuri și depozite. O pătură groasă de turbă, care s-a format pe zona montană după ce s-a topit gheața, este un habitat special și reprezintă o importanta resursa.
Situl oficial https://www.northpennines.org.uk/
https://www.routeyou.com/en-gb/location/view/48533753/north-pennines-aonb-global-geopark
https://www.northpennines.org.uk/whats-special/geology-and-landscape/minerals-and-mines/