Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Parcul National Uluru Kata – Tjuta

Stancile uriase din Australia (Uluru Kata Tjuta)

 

Ayers Rock (Uluru)

Ayers Rock
Ayers Rock

Localizat la marginea estica a desertului Gibson, la o distanta de 340 de km fata de Alice Springs acest parc este de o valoare incomensurabila pentru statul australian.
Nu este altceva, decat o ramasita ramasa in urma erodarii unui munte in decursul milioanelor de ani. Se estimeaza ca vechimea rocilor ce alcatuiesc aceasta formatiune au o vechime de peste 800 de milioane de ani. Inaltimea monolitului este de 867 de m, baza are o circumferinta de 9.4 km prezinta fisuri adanci ce se extind de sus pana jos si pereti abrupti.Imensa roca prezinta in lumina soarelui efecte optice speciale, capatand dimineata o lumina albicioasa, la pranz o lumina caramizie, iar sub luminile apusului o culoarea mov. Eroziunea care a actionat neancetat asupra rocii a creeat pe culme bazinete, iar la baza un adevarat labirint alcatuit din mai multe pesteri. In aceste pesteri in trecut aborigenii practicau ritualuri ce se soldau uneori si cu sacrificii umane.

Kata Tjuta

Kata Tjuta Kata Tjuta. Urcare pe UluruEste situat la 32 de km spre vest si si include 36 de domuri alcatuite din conglomerate, ce se prezinta sub forma unor spinari uriase, despartite de prapastii abrupte. Altitudinea maxima se intalneste in Vf OLga si este de 1069 m.

Vegetatia

Cuprinde specii de Acacia, eucalipti, arbori de sange, arbori de fier si graminee din genul Spinifex. Aceasta din urma este folosita de localnici pentru a hrani vitele, pentru umplerea saltelelor, pentru acoperirea caselor si pentru a permite traversarea autocamioanelor peste dune si peste albiile secate ale raurilor.
Daca veti face o calatorie in acest parc , cu putin noroc veti putea face cunostinta cu animale precum: cangurul, pasarea emu, cainele dingo, sobolanul de Malabar s. a.

Uluru

Sursa

http://en.wikipedia.org
http://www.environment.gov.au/parks/uluru/
http://whc.unesco.org/en/list/447
beautifulplacestovisit.com
http://wowtravelblog.blogspot.com
http://www.easyvoyage.co.uk
http://static.panoramio.com(photo by Styve Reineck)

Parcul National Uluru Kata – Tjuta,uluru, ayers rock, olga stones, stancile olga, minunile australiei, australia, monoliti, monoliti din australia, inselberg, alice springs, desertul gibson, stanca uluru din australia, australia uluru, uluru australia,National Park Uluru Kata – Tjuta, Uluru, Ayers Rock, Olga stones, rocks olga, wonders Australia, Australia, monoliths, monoliths of Australia, inselberg, Alice Springs, Gibson Desert, Uluru rock in Australia, Australia Uluru, Uluru Australia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.