Parcul Național Purnululu

Ne aflăm în Australia. Un labirint de formațiuni formează unii din cei mai fragili munți din lume, ce se întind pe o suprafață de 450 km2.
Povestea acestor masivi începe cu 400 de milioane de ani în urmă, când, în regiune, s-au format uriașe depozite de sedimente desprinse din foștii munți.

purnululu

purnululu

Mai târziu, râurile au săpat canale și albii în roca moale . În timp, acestea s-au unit între ele fiind sculptate de apă și de vânt. Natura conferă acestor pereți de piatră diferite culori. Atunci când este dezgropată gresia are o culoare alburie. Urmele de fier conferă o nuanță cărămizie acesteia, iar lichenii și algele acumulate îi dau o culoare cenușie și maronie. Alexander Forrest, un topometru din Perth, este primul care a zărit labirintul de piatră, în anul 1879. Astăzi turiștii pot vizita Cathedral Gorge, una dintre cele mai minunate peșteri din lume, iar Picanniny Creek este un loc în care se găsesc chei și peșteri minunate.

purnululu national parc

purnululu national parc

Atât turiștii, cât și aborigenii, populația localnică, l-au poreclit mai târziu: primii l-au numit Bungle Bungle, iar următorii Purnululu, care înseamnă gresie. În cea mai mare parte a anului, temperatura este de 40 de grade la umbră, precipitațiile sunt inexistente, iar lacurile se transformă în bălți mici. În anotimpul ploios, noiembrie-martie, totul este verde în jur.

purnululu australia

purnululu australia

Pe parcursul anului, animalele își găsesc adăpost și apă de la câteva iazuri. Principalele specii care cresc aici sunt cangurii pitici și felinele australiene. Pe creste și pe ravene găsim plante precum iarba-porcului spinos, acacia și palmierii evantai, toate acestea formând adevărate grădini suspendate. Tot aici găsim termite, care se înalță, uneori, până la 5,5 m înălțime.

Zona a fost declarată parc național începând cu anul 1987. După anul 2003 a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.
Sursa:
http://kimberleyaustraliaguide.com/bungle-bungles/purnululu-national-park-the-bungle-bungle-range/
https://destepti.ro/masivul-bungle-bungle-parcul-national-purnululu-australia, https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Național_Purnululu.
http://worldheritage.routes.travel/world-heritage-site/purnululu-national-park/
https://www.steveparish-natureconnect.com.au/nature-centre/purnululu-national-park-a-wild-and-wonderful-place/

Alte articole interesante:

Delta Gangelui
Delta Gangelui Delta Gangelui, situată în regiunea Bengal, este cea mai mare deltă din lume....

Lacul roz Hillier
Lacul roz Hillier Lacul roz Hillier este localizat pe Middle Island, arhipelagul Recherche, în Australia....

Lacul Natron
Lacul Natron Tanzania....un loc feeric ascuns de lume, unde călătorii încă se feresc încă să...

Lacuri roz pe glob
Lacuri roz pe glob Lacul Hillier este un lac de culoare roz ce este situat in partea de vest a continentului...