Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Canionul Colca

Canionul Colca

Canionul Colca, cunoscut și sub denumirile de ,,Valea Incașilor”, „Valea Minunilor” sau „Valea Focului”, este situat în sud-estul statului Peru, fiind considerat unul  dintre cele mai adânci canioane din lume, cu o înălțime de 4160 de m. A fost tăiat în munte de râul Colca (Rio Colca) . În prezent, Canionul Colca este inclus pe lista celor șapte minuni naturale ale lumii moderne.

Geografie
Întregul sistem ,,Colca Arequipa”, cu cele 14 câmpii ale râului Major a fost cunoscut sub numele de Camana, înainte de a ajunge la Oceanul Pacific, în orașul cu același nume. Incașii credeau că râul Major curgea direct din Calea Lactee.

Din cauza aceasta, făceau multe sacrificii și daruri pentru zei, pentru ca râul să curgă pentru ei. În provincia Callyoma zona este cunoscută sub denumirea de valea Colca, între Callalli și Pinchollo. Până la Huambo este cunoscută sub numele de Canionul Colca.

canionul colca
canionul colca

Orașul Chivay este situat la jumătatea văii Colca. Mai sus, în Chivay, la o altitudine de 3650 de m, agricultura cedează locul creșterii animalelor, mai exact bovinelor și ovinelor (alpacas și lamas). Mai jos de Chivay, valea prezintă peisaje terasate, ce se întind pe mai mulți kilometric în aval. Mai departe, pe valea râului, între Chivay și Cabanaconde, se întind mai multe sate pe o lungime de 56 de km. Canionul atinge cea mai mare adâncime a sa în regiunea Huambo, unde râul are o altitudine de 1066 m. În contrast, la aproximativ 15 mile sud-est de Cabanaconde, se ridică vârful vulcanului stins, Ampato, cu o înălțime de 6288 m .

colca canion
colca canion

Atracții
Principala atracție este condorul andin, o specie care trăiește în medie 60-70 de ani. Mai este cunoscută și sub denumirea de pasărea eternal, datorită vieții lungi. Popasul turistic ,,Cruz del Condor” este locul ideal unde puteți vedea aceste specii de păsări.

colca canionul din peru
colca canionul din peru

Istorie
Există două culturi care au populat regiunea în vremurile îndepărtate, Colca-Quechua și Aymara. Primii, vorbitori de Cabanas, descindeau probabil din cultura Wari, iar următorii, care vorbeau Collaguas, făceau parte cel mai probabil din populațiile pre-inca. Cele două populații s-au contopit mai degrabă prin căsătorie decât prin război. De altfel, pe piatra versanților văii Colca se află morminte pre-incașe, datate în jurul anilor 1200 î.hr. În perioada medievală zona se va afla sub conducerea spaniolilor, care vor construi aici orașe, biserici, etc., etc. (1540-1570).

Sursa:

http://www.peru-breathtaking-trips.com/en/Colca%20canyon%20by%20atv%205%20days.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Colca_Canyon, www.globi.ro/recorduri/cel-mai-adanc-canion-din-lume, www.unanhaihui.ro/canionul-colca-acolo-unde-planeaza-condorii.
www.peruforless.com/blog/the-best-place-to-see-condors-in-peru/