Muntii Alpi

Muntii Alpi -asezare si geologie

Muntii Alpi -Mont Blanc

Muntii Alpi -Mont Blanc

Prezinta o forma arcuita pe directie vest-est ce se intinde pe o lungime de cca 1200 de km.Forma curbata a acestor munti se datoreaza blocurilor dure hercinice pe care le-au intalnit in momentul ridicarii lor.
Din punct de vedere geologic muntii Alpi prezinta o zona cristalina centrala , flancata de o zona predominant calcaroasa si de o zona greso-sistoasa. Cele mai mari inaltimi din muntii Alpi se intalnesc in Alpii Centrali. Apar aici inaltimi de peste 4000 de m in Mont Pelvoux (Alpii Dofinezi);Gran Paradiso (Alpii Graici; Monte Rossa (Alpii Penini);Finsteraahorn (Alpii Bernezi); Mont Blanc s.a. Altitudinile mari ale acestor munti se datoreaza rocilor dure din care sunt alcatuiti.
Alpii Calcarosi flancheaza in nord si sud Alpii cristalini si prezinta inaltimi mai mici. Fenomenele si formele carstice abunda in aceste zone fiind binecunoscuti din acest punct de vedere Alpii Dolomitici. Pe suprafete reduse in muntii Alpi apar si muntii de flis (greso-sistosi), dar care au inaltimi modeste (2000-2500 de m).

Muntii-Alpi-Alpii-Dolomitici

Muntii-Alpi-Alpii-Dolomitici

Muntii Alpi-relieful glaciar

In muntii Alpi glaciatiunea pleistocena a format cel mai mare complex glaciar din Europa. In muntii Alpi exista 3191 de ghetari , cel mai mare avand 27 de km lungime si 87 de km patrati. De remarcat ca peste 1000 din acesti ghetari se gasesc pe teritoriul Elvetiei. Printre cei mai importanti ghetari din muntii Alpi putem enumera in Elvetia (Aletch, Fiescher,Grindel, Ghetarul Rhonului); in Franta (Mer du Glace);in Italia (Gorner) ; in Austria (Pasterze). Ghetarii actuali din muntii Alpi sunt doar niste resturi ale vechilor ghetari cuaternari ce acopereau in intregime acesti munti.

Muntii Alpi-Ghetarul Aletsch

Muntii Alpi-Ghetarul Aletsch

Muntii Alpi clima

Climatul alpin prezinta variatii termice diurne care se accentueaza odata cu urcarea in altitudine.In timpul iernii inversiunile de temperatura sunt frecvente., zonele depresionare fiind mai reci.Un vant caracteristic pentru muntii Alpi este foehnul.

Muntii Alpi-apele

Muntii Alpi reprezinta un adevarat “castel de ape” de aici plecand o serie de rauri precum:Rinul,Ronul,Innul,Drava ,Sava,Ticinul s.a. De asemenea salba de lacuri glaciare existenta in acesti munti ofera turistului imagini de neuitat. Printre cele mai importante lacuri glaciare din muntii Alpi putem enumera : lacul Geneva, Lacul Garda, Commo s.a.

Muntii Alpi-Lacul Garda

Muntii Alpi-Lacul Garda

Muntii Alpi-turism

Statiuni turistice im portante din muntii Alpi:Davos, Zermatt,Saint Moritz, Insbruck,Chamonix, Cortina D’Ampezzo s.a

Citeste aici si despre muntii Caucaz

Sursa:
Geografia Europei
http://www.tripadvisor.com
http://travelguide.all-about-switzerland.info
http://upload.wikimedia.org/
http://www.lake-garda-italy.net/

Alte articole interesante:

Comparatii intre relieful tarilor sau unitatilor fizico-geografice de pe teritoriul Europei
Comparatii intre relieful tarilor sau unitatilor fizico-geografice de pe teritoriul Europei (subiecte...

Relieful din Europa Centrala
Relieful din Europa Centrala Relieful din Europa Centrala Caracteristici generale - este o...

Bac geografie – comparatii intre unitati de relief din Europa
Bac geografie - comparatii intre unitati de relief din Europa Comparatii intre relieful tarilor sau...

Relieful din Europa Vestica
Relieful din Europa Vestica Europa Vestica (Franta, Marea Britanie, Irlanda, Benelux) Caracteristici...