Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Invata sa identifici corect copacii din Romania

Frasinul

Elasticitatea și capacitatea de a prelua șocurile au făcut ca, în trecut, să fie folosit la fabricarea schiurilor și a rachetelor de tenis.  Încă se mai fac sănii din frasin pentru cursele de câini din Scandinavia. Tot datorită rezistenței foarte mari la șoc este folosit la fabricarea croselor de hockey, a bâtelor de baseball, tacurilor de biliard, dar și a mânerelor sculelor și uneltelor folosite în gospodărie (ciocan, topor). A fost ani de zile cel mai folosit lemn la fabricarea bastoanelor.

Se mai foloseste la fabricarea instrumentelor musicale (chitari, viori).

Coaja de frasin se foloseste la rheumatism, afectiuni hepatice si biliare, febra.

https://www.revistadinlemn.ro/2018/01/19/lemnul-de-frasin/

Plopul – are un lemn usor de prelucrat. Se fac din el  linguri de lemn, tocatoare, albii. Din plop s efac placaje ., pal, sau cutii. In Italia  se face si mobila.

https://www.waterwereld.nu/abeeleng.php

Carpenul

Un lemn foarte dir. In  trecut se faceau din el osii la carute,protap sau chiar cuie din lemn. E foarte bun pt foc pt ca arde greu si da multa caldura. E un lemn greu de prelucrat din cauza duritatii, dar strunjit  cu ajutorul strungului arata ft bine. Din carpen se mai face si carbune.

Fagul

Are proprietatea de a se curba daca este tratat cu abur (vezi scaun bistro no 14)

Este cel mai folosit la productia de mobile. Din el se mai face parchet, parosea, furnire.

Are putere caloric mare, arde cu putin fum.

Mesteacanul

Are un lemn usor si elastic. Este usor de modelat de catre sculptori. Nu rezista prea bine la putrezire. Este foarte utilizat la  obtinerea placajului.

Seva de mesteacan are proprietati naturiste (boli de rinichi, reumatism).

Teiul

Are un lemn foarte moale  usor de prelucrat d ecatre sculptori

Stejarul

Are un lemn foarte rezistent, din el se face mobile, parchet , furnire, butoaie mari pt vin /tuica, buti pentru fermentarea  fructelor.

Molidul

Molidul, spre deosebire de brad, este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale, ca lemn de rezonanță. Cu molid se obțin cutii de rezonanță pentru viori, viole, chitări.

Se mai foloseste la obtinerea hartiei, pal, placaje, mobila.

Nucul

Din el se obtine mobile de lux. In sec XVIII mare parte din mobila europeana era din nuc.

Bradul este folosit pentru a face mobilier, uşi, rame pentru tablouri, rame de ferestre şi elemente decorative. Este, de asemenea o componentă principala a placajului. (mobilenia.ro)

Pinul

Pinul este un lemn moale  ce se utilizeaza la constructia caselor pe structura de lemn.

Jugastru

Jugastrul este un arbore melifer. Lemnul dur de jugastru este folosit în industria mobilei, la confecționarea de unelte agricole, căruțe, mânere de scule și instrumente de desen.

 Lemnul dur de jugastru este folosit în industria mobilei, la confecționarea de unelte agricole, căruțe, mânere de scule și instrumente de desen

Silvanews.ro

Ulmul (Ulmus)

Lemnul de ulm este valoros și greu. Este rezistent la umiditate ceea ce a făcut ca în antichitate să fie folosit la construcția țevilor pentru transportul apei. De asemenea, primii piloni pe care a fost construit London Bridge au fost din ulm. Este un lemn bun în construcții fiind considerat foarte durabil (ca cel de stejar sau pin) și putând rezista în mod natural, netratat chimic, 200 de ani de la momentul tăierii. Această durabilitate combinată cu rezistența la umiditate au făcut să fie mult timp preferat pentru construcția ambarcațiunilor.

Este un lemn elastic putându-se curba foarte ușor la abur. Încă din Evul Mediu a fost folosit pentru construcția arcurilor pentru tir și încă mai este folosit. Din ulm se fac și crosele de hochey.

Se foloseste si la obtinerea de mobile si furnire.

www.revistadinlemn.ro