Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cei mai interesanti arbori din Asia si misterele lor

Plopul Alb

Scoarta acestuia contine in cantitati mari tannin(substanţă care contribuie la gustul specific al vinului, al ceaiului şi al ciocolatei) si salicina (substanta din care se face aspirina)

Arborele de stricnina

Arborele de stricnina este  foarte otravitor .Fructele lui seamana cu portocalele

Laurul

Planta aromatica, utilizata in medicina  si gastronomie. Fructul e o baca. De aici deriva cuvantul bacalaureat (baca de laur).

Cedrul Libanez

Un arbore folosit  pentru constructia navelor , datorita lemnului sau tare si rezistent la apa

Planta  de amoniac

In Antichitate aceasta planta era oferita ca ofranda zeului Jupiter Ammon, in cinstea lui a fost aleasa si denumirea stiintifica Dorema ammoniacum. Planta este renumita pentru secretia laptoasa de consistenta unei rasini care curge prin sectionarea tulpinei plantei si poarta numele de guma de amoniac. E folosita in scop therapeutic (astm, tuse,antimicrobian)

Aspicilia esculenta

Este un lichen din deserturile Iranului si Africii de Nord.  Se considera ca acest lichen a reprezentat mana din Exodul Biblic. De altfel in perioadele de foamete este consumat!

Tecul

este deosebit de apreciat pentru durabilitatea și rezistența la apă. Rezistenta la apa il face sa fie folosit la constructia de barci.

Arborele pagodelor (Gincko Biloba)

E folosit in industria farmaceutica. Sunt arbori dioici (pe copac se gasesc fie flori masculine , fie doar feminine).

Arborele de camfor

Secreta o rasina ce il apara de microbe. Traieste pana la 2000 deani si e larg utilizat in industria farmaceutica.

Dudul Japonez

E folosit la fabricarea hartiei inca din annul 100 DH

Palmierul Areca

Este un palmier  ce are in nuca o substanta ce provoaca cancer de gura si esofag. Cu toate acestea multi locuitori din acele zone consuma asa ceva.

Arborele Hala

Are un fruct mare de cca 30 de cm ce are zeci sau sute de sectiuni atasate la miez

Banyanul

Este arborele national al Indiei

Cocotier

Este un arbore de la care se folosesc toate partile. Nuca de cocos este fructul cocotierului.

Copacul de pipa aurie

E numit in medicina ayurvedica “Ucigasul Bolilor”

Santalul

Lemnul de santal este unul dintre cele mai valoroase tipuri de lemn din lume, din cauza ca a fost folosit excesiv la fabricarea mobilei, decoratiuni de lemn, sculpturi si tot felul de obiecte rare, padurile de santal sau rarit foarte mult motiv pentru care exploatarea arborilor este atent urmarita in India, lemnul este folosit numai pentru extragerea uleiului esential.

Santalul este un arbore care face parte din grupa de specii protejate, din aceasta cauza pretul uleiului esential a crescut fiind unul dintre cele mai scumpe uleiuri.

www.bioplant.ro

Arborele de cauciuc

Arborele-de-cauciuc (Hevea brasiliensis) este un arbore tropical din familia Euphorbiaceae, din seva (latex) căruia se produce cauciucul natural.

Un arbore este apt pentru recoltarea latexului de la vârsta de 5 – 6 ani până la vârsta de 25 de ani

Raflessia

Este cea mai mare floare din lume cu un aspect extrem de frumos. Din pacate frumusetea este umbrita de mirosul ingrozitor care i-a dat si numele de Floarea cadavrelor. Este una dintre cele 3 plante nationale ale Indoneziei!

Arborele de tamaie

Din acest copac  se recolteaza o rășină aromatică folosită la  producerea de tămâie și parfumuri, obținute din copaci .

Santalul rosu

Acest copac este apreciat pentru culoarea roșie bogată a lemnului său. Lemnul nu este aromat. Arborele nu trebuie confundat cu arborii aromatici de santal Santalum care cresc nativ în sudul Indiei.

Datorită creșterii sale lente și rarității, mobilierul fabricat din acest lemn  este dificil de găsit și poate fi costisitor.

In India s-a devoltat o adevarata retea de contreabandisti ce incearca sa  valorifice acest lemn pretios pe pietele chinezesti!

Palmierul de zahar

Seva este recoltată pentru uz comercial în sud-estul Asiei, producând un zahăr cunoscut în India sub numele de gur sau în Indonezia sub numele de gula aren

www.researchgate.net