Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Insula Madeira

Insula Madeira
Insula Madeira sau ,,insula de lemn”, în traducere, reprezintă un arhipelag portughez, situat în Atlanticul de Nord. În trecut, aceste zone erau cunoscute subdenumirea de ,,insulele animalelor mici”. Din punct de vedere geografic, arhipelagul face parte din Macaronesia, o regiune de origine vulcanică, cu un
relief predominant muntos (vârful Pico Ruivo) sau abrupt și sălbatic.Arhipelagul se întinde pe o suprafață de 810 km și este format de două insuleprincipale, Madeira și Porto Santo.

Insula Madeira a fost numită și ,,insula delemn”, datorită faptului că în trecut aceste insule erau acoperite de o pădure de dafin. Deși mare parte din pădure a fost defrișată de locuitori pentru a facea gricultură, a mai rămas o parte de pădure numită pădurea de lauri sau,,Laurisilva”. Aceasta a fost inclusă pe lista UNESCO începând cu anul 1999. Înpădure trăiesc patru specii de porumbel de dafin, recunoscuți pentru faptul că ajutăla regenerarea pă durii, răspândind semințele de dafin.

Tot pe insulă trăiește șipetrelul de Madeira, o specie endemică, focile călugărițe, melci, petrelul lui Fea.Populația se ocupă cu agricultura, pescuitul și turismul. În ciuda temperaturilorscăzute, 220 vara și -160 iarna, clima este subtropicală cu elemente precum trestiade zahăr, bananieri, portocali, lămâi și viță de vie. Datorită acestui fapt, au fost numite și ,,insulele Eternei Primăveri” sau ,,Illha Jardin” mai exact ,,insulagrădină”. Datorită frumuseții, arhipelagul a fost vizitat de personalități precum Napoleon W. Churchill.

Sursa:
ro.wikipedia.org, www.travel.descopera.ro, www.adevarul.ro, www.gotravel.ro.
http://www.visitmadeira.pt