Inghetul raurilor
Inghetul raurilor este un fenomen caracteristic zonelor temperate si reci de pe glob. Fenomenul de inghet apare atunci cand temperatura aerului scade mai multe zile consecutiv sub 0 grade Celsius. Instalarea inghetului depinde de marimea raului, de adancimea apei, de viteza de scurgere si de numarul zilelor cu temperaturi negative. S-a constatat ca o viteza mare a apei intarzie inghetul iar raurile cu apa putina sunt predispuse la un inghet timpuriu.
De la acele de gheata instalate pe rau pana la inghetul total al albiei minore exista o succesiune de fenomene de inghet repartizate in timp astfel:
1 Acele de gheata sunt primele formatiuni ce apar in albia raului si curg odata cu apa acestuia.
2 Gheata localizata la mal se formeaza din cauza vitezelor mici din zona respectiva si a adancimilor reduse. Unda de frig se propaga in timp spre zona centrala a albiei minore formand gheata evoluata.
3 Naboiul ( zaiul) este reprezentat prin zapada care cade in apa raului. In timp se aglomereaza si duce la reducerea vitezei raurilor, uneori chiar la blocarea acestuia. El este alcatuit din acele de gheata ce se formeaza la suprafata raului din cauza vitezei reduse si din gheata spongioasa ce captuseste bolovanii de pe patul albiei. In timp aceasta gheata spongioasa va creste in dimensiuni, ajungand la suprafata apei unde fie va curge , fie se va alipi unui pod de gheata.
[preload=http://www.profudegeogra.eu/wp-content/uploads/2011/06/Naboi-zai-300×225.jpg]
4 Canalul dezghetat apare prin evolutia ghetii dinspre mal spre centrul raului, pana cand ramane o zona ingusta cu aspect de canal.
[preload=http://www.profudegeogra.eu/wp-content/uploads/2011/06/canal-dezghetat-300×225.jpg]
5 Podurile de gheata Vorbim despre existenta unui pod de gheata atunci cand intreaga suprafata a raului a inghetat.
[preload=http://www.profudegeogra.eu/wp-content/uploads/2011/06/Pod-de-gheata-300×225.jpg]
6 Sloiurile se formeaza prin distrugerea podurilor de gheata , bucatile antrenate urmand sa curga spre aval.
[preload=http://www.profudegeogra.eu/wp-content/uploads/2011/06/Sloiuri.-300×225.jpg]
7 Zapoarele se produc prin dezghetul dinspre amonte spre aval al raurilor si provoaca blocarea acestora si aparitia inundatiilor. In acest caz blocurile de gheata se vor acumula blocand astfel cursul raului. Aparitia zapoarelor este favorizata de gradul de meandrare al raului, de adancime, de prezenta pragurilor sau de latimea albiei.
In Romania cel mai cunoscut blocaj cauzat de zapoare a avut loc in iarna anului 2002. Atunci efectele au fost dezastruoase pentru locuitorii din Valea Muntelui (3 morti si 98 de case distruse), grosimea ghetii fiind de 6 m, iar lungimea de cca 21 de km.
[preload=http://www.profudegeogra.eu/wp-content/uploads/2011/06/Zapoare-300×225.jpg]
8 Podul de gheata intrerupt este usor de recunoscut prin alternanta de sectoare inghetate si de sectoare neafectate inca de inghet.
Sursa
Hidrologia uscatului; Liliana Zaharia
Hidrologie; Octavian Mandrescu
Raurile – Bogatia Terrei; Zavoianu I.
http://www.albumdefamilie.ro/poze/
http://www.wunderground.com/
http://www.ziare-penet.ro/
http://carlibabainfo.blogspot.com/2011/01
www.rowater.ro
http://www.isualba.ro/menup-gal-foto/category/4-cat-foto-zapoare.html
gheata,rauri inghetate, naboi,inghetul raurilor, ce este naboiul,ice, frozen rivers, naboi, freezing rivers, which is naboiul