Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Despre cum afecteaza clima agricultura

Despre cum afecteaza clima agricultura

Caracteristicile climei si in special zonalitatea ei latitudinala si altutudinala se repercuteaza intr-o masura foarte mare si asupra agriculturii.
Potentialul agricol natural se diferentiaza sensibil de la o zona climatica la alta , fiecarui tip climatic corespunzandu-i o serie de culturi agricole.

In Zona ecuatoriala se poate practica agricultura tot timpul anului din cauza uniformitatii precipitatiilor si temperaturilor. Apar aici plantele de cultura termofile, perene, arburisticole sau arboricole (bananierul, arborele de cauciuc, palmierul de ulei, palmierul de cocos, arborele de cacao). Vegetatia naturala extrem de abundenta si viguroasa invadeaza permanent culturile iar munca care se depune pentru a o inlatura e destul de mare. Cerealele nu au conditii prea prielnice de dezvotare din cauza excesului de umiditate care genereaza boli criptogramice ce le impiedica sa ajunga la stadiul de coacere.
arborele de cocos
Se cultiva foarte mult radacinoasele gen: maniocul,ignamele, sau batatul

In zona subecuatoriala
temperaturile ridicate inlesnesc acelasi sistem de cultivare continua a solului cu posibilitatea obtinerii a 2-3 recolte pe an.
trestie de zahar
Caracterul sezonier al precipitatiilor permite culture neirigate in timpul verii si culture irrigate in timpul iernii. Tipice pentru anotimpul umed sunt: iuta, orezul, trestia de
zahar, iar pentru sezonul uscat –graul, meiul, orzul, sorgul,arahidele,bumbacul irigat.

Zona tropicala in tinuturile musonice se aseamana cu zona subecuatoriala, dar diferentele termce dintre vara si iarna sunt mai accentuate. Aproape pe intregul areal irigatia artificiala e necesara.
Ne aflam in zona de baza a culturii orezului. In tinuturile tropicale aride(Sahara, n-v Mexicului,litoralul peruan, peninsula Arabia, Australia) precipitatiile sunt slabe, iar agricultura este posibila doar prin irigatii. In zonele de oaza se cultiva curmali, palmieri sau bumbac irigat. In afara oazelor nu e posibil decat pastoritul nomad.
curmali
Zona subtropicala
Se cultiva orez, porumb, leguminoase. Tipice sunt maslinul, vita de vie,citricele sau vegetatia arborescenta permanent verde. In zona subtropicala msonica se cultiva si culture precum : tutunul, ceaiul sau tungul.
portocali
In zona temperata culturile sunt predominant cereliere. In climatul temperat musonic (China de Nord Est, Japonia de Nord, peninsula Core) culturile specifice sunt soia si gaoleanul. Aici graul nu prea da rezultate.
grau
Zona subpolara
Se cultiva aici doar cereale cu ciclu scurt asa cum e cazul orzului.

Efecte ale fenomenelor meteo asupra culturilor
Zapada – protejeaza semanaturile de iarna impotriva inghetului
Roua- conteaza foare mult in zonele aride, unde detine o pondere maxima in cadrul cantitatii totale de precipitatii
Ceata- poate da condensare pe arbori si la sol compensand in parte deficitul de precipitatii
Ingheturile timpurii sau tarzii din zona temperata afecteaza livezile si viile
Invaziile de aer rece din zonele subtropicale distrug in unii ani livezile de citrice din California sau din jurul Mediteranei
Grindina – are efecte negative asupra culturilor
Ciclonii tropicali provoaga istrugeri si pagube immense

Sursa:
Geografia mediului inconjurator; Alexandru Rosu, Irina Ungureanu:Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti-1977, pg 111-113

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.