Dealurile de ciocolată
Dealurile de ciocolată
Dealurile de ciocolată sunt formațiuni conice carstice, similare cu cele din Java(Indonezia), ce se găsesc în provincia Bohol, Filipine.
Originea denumirii Bohol este controversată: fie vine de la Bo’ol, care este numele unui copac foarte mic comun pe insulă, sau, vine de la boho (= gaura, ax sau chiar arc), plauzibil deoarece sunt foarte multe pesteri in regiune.
Sunt cel puțin 1260 de dealuri, dar ar putea la fel de bine să fie 1776, ce se întind pe un areal de 50 km2, chiar în mijlocul insulei. În funcție de anotimp, dealurile, fie sunt verzi, fie sunt maronii, de aici și numele de ,,dealuri de ciocolată” . Dealurile au inaltimi cuprinse intre 30 si 120 de m, spatiile dintre dealuri fiind cultivate cu orez sau cu alte culturi agricole. Specificitatea acestor dealuri e ca tind sa ramana verzi pe toata durata anului. In timpu; sezonului uscat dealurile capata o culoare maronie si de aici si de numirea se dealurile de ciocolata. Dealurile sunt situate de-a lungul orașele Carmen, Batuan și Sagbayan.
Din punct de vedere geologic, toate aceste dealuri conice sunt incluse în categoria reliefului carstic. Ele sunt, de fapt, rămășițe ale depozitelor de calcar formate de mari. După ce acestea s-au retras, ploaia și alte surse de apă au modelat aceste depozite de calcar intr-un mediu tropical umed, formând dealurile de ciocolată. Un studiu detaliat despre dealurile de ciocolata gasesti aici .
Endocarstul e bine reprezentat imn zona. Cele mai importante pesteri sunt: Ughob Cave, 257 m lungime, Bonogan Cave alcatuita din 2 sectoare unul de 78 de m lungime si altul de 106 m. Declararea acestei zone ca parc national nu a fost acceptata de catre agricultori care au considerat ca sunt privati de drepturile legitime de exploatare a terenului.
In anul 1999 conflictul a fost atat de grav incat guvernul a intervenit in forta folosind armata. Au murit atunci cateva zeci de persoane ucise. O problema reprezinta pentru populatia din zona si endocarstul. In luna iulie-august 2005 in zonele Barangay, Mayana și Jagna au avut loc prabusiri ce au distrus 70 de case. Au trebuit atunci sa fie stramutate 174 de familii.
Dincolo de știință, există trei legende care au încercat să explice apariția acestor ridicături maronii. Prima spune povestea a doi uriași, care, dușmănindu-se, aruncau unul într-altul cu pietre, bolovani și nisip. Luptele au durat zile întregi, epuizându-i pe cei doi. Împăcându-se, acești uriași, au părăsit locul bătăliei, fără a curăța, însă, mizeria produsă. Această mizerie ar reprezenta, potrivit legendei, dealurile de ciocolată. Altă legendă, mai romantică, spune povestea unui tânăr uriaș, pe nume Arago, care s-a îndrăgostit de Aloya, o simplă muritoare de pământ. Moartea Aloyei îl va dărâma pe Arago, care, disperat, nu se va mai opri din plâns.
Lacrimile acestuia se vor usca, devenind mici ridicături de pământ, adică dealurile de ciocolată. A treia legendă spune povestea unui oraș care se afla sub teroarea unui uriaș pe nume Carabao. Acesta le mânca toate culturile, lăsându-i pe localnici fără hrană. Pentru a scăpa, îl vor atrage pe Carabao într-o cursă cu…alimente stricate. Uriașul, nesimțind nici un pericol, va mânca proviziile de alimente lăsate de localnici. Nu fără urmări digestive însă, căci la scurt timp după masă se va simți deranjat. Urmările deranjului reprezintă dealurile de ciocolată. Citeste lucruri interesante si despre movile cu sambure de gheata numite pingo
Sursa:
misadventuresmag.com/
http://www.bohol-philippines.com/chocolate-hills.html
http://www.frommers.com/
http://stunningplaces.net/
www.wikipedia.en.