Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Canionul Antelope

 • Canionul Antelope este considerat unul dintre cele mai frumoase canioane ale
  Americii.
  Din punct de vedere structural, este împărțit în Canionul Antelope de Sus
  (Crăpătura) și Canionul Antelope de Jos (Racul).
  canionul antelope
  canionul antelope

  Mai este cunoscut și sub numele de,,Tse bighanilini” sau ,,locul unde apa poate trece printre stânci” și se găsește înArizona, regiunea Navajo, sud-vestul Americii. Partea de jos a canionului este cunoscută și sub denumirea de Hasdestwazi sau ,,spirala de arcuri din stânci”

  antelope
  antelope
  Din punct de vedere genetic, canionul a fost format  de eroziune, care
  a  modelat de-a lungul timpului , așa apărând formele fascinante pe care noi le vedem astăzi. Pe lângă formele neobișnuite, canionul impresionează și prin culoarea neobișnuită a rocilor. Pereții canionului sunt de un roșu-portocaliu aproape ireal, semănând cu pielea unei antilope.
 • canion antelope
  canion antelope

  Aproximativ cu 200 de milioane de ani în urmă, un deșert extins acoperea ceea ce sunt acum statele americane Colorado, Arizona,Utah, Nevada și o parte din Wyoming (Hayes, 2008). Acest deșert era format nisip care in timp s-a cimentat in gresie. Canionul a fost format de-a lungul a sute de ani de apă care a erodat prin gresie.La  formarea si modelarea canionului au contribuit si  torente puternice de apă, care treceau prin canion şi îl inundau. Timp de ani întregi şuvoaiele de apă au şlefuit roca, realizand forme aproape ireale.

  Apa de ploaie, in special in sezonul musonic ajunge in bazinul ce se gaseste deasupra sectiunilor canionului, luand in calea sa nisip si erodand piatra pentru a putea trece prin pasajele inguste. In timp, acestea se largesc, iar coridoarele devin mai adanci. Zonele colturoase devin mai fine si rotunjite, creandu-se aspectul fluid care ii este caracteristic.

  Accesul a fost acordat turiștilor începând cu anul 1997. Atenția este absolut obligatorie, deoarece,
  în același an, 11 turiști au fost prinși de o inundație și au murit cu toții, cu
  excepția ghidului care cunoștea tehnicile de supraviețuire. Pentru a vedea  poze extraordinare cu canionul Antelope acceseaza http://navajotours.com/photo-gallery/
  Sursa:
 • https://a1.ro/lifestyle/travel/frumusete-modelata-de-natura-canionul-antelope-id42688.html
 • www.9am.ro › Incredibil › Cele mai fascinante Minuni Geologice ale lumii, http://omofon.com/canionul-antelope-unul-dintre-cele-mai-vizitate-locuri-din-lume.
   http://antelopecanyon.az/can-you-do-both-lower-and-upper-in-a-day/
  https://www.tripadvisor.com