Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Wave Rock panta evazata australiana o forma de relief spectaculoasa

Wave Rock panta evazata australiana o forma de relief spectaculoasa

S-a format în urmă cu mai bine de 2700 de milioane de ani. Wave Rock are 14 metri înălțime și 110 metri lungime. Seamana cu un val ce este pe cale sa se sparga si este formata din roca dura-granit. In timp a fost sculptata de intemperii și eroziunea apei. L aformare aei a contribuit si actiunea de dizolvare a apei și re-depunerea substanțelor chimice în granit.


Wave Rock este un exemplu spectaculos de ceea ce geomorfologii numesc „panta evazată”. O pantă evazată este o suprafață concavă în sus sau în interior, care se găsește, de obicei, în jurul bazei inselbergurilor, și bolovanilor granitici și, de asemenea, pe versanții lor superiori. Aceste forme de teren sunt comune în rocile granitice, dar apar și în alte tipuri de roci, cum ar fi ignimbritul.

Forma „valului” nu este cauzată direct de eroziunea apei, ci de intemperiile de la nivelul bazei. Stânca a fost inițial îngropată de sol și, deoarece nivelul solului a fost redus prin eroziune, partea superioară a granitului a fost expusă

https://www.youtube.com/watch?v=tTdDO_mKTTA

Pe lângă faptul că este un punct turistic cu peste 100.000 de vizitatori pe an, Wave Rock a fost un site important pentru indigenii locali de mii de ani.

https://www.youtube.com/watch?v=tTdDO_mKTTA

Sursa:

http://www.ga.gov.au/scientific-topics/national-location-information/landforms/significant-rock-features#heading-5

https://austhrutime.com/wave_rock.htm

https://www.thevintagenews.com/2016/07/03/natural-rock-formation-shaped-like-tall-breaking-ocean-wave-2/

https://www.atlasobscura.com/places/wave-rock-2