Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Vulcanismul – formele reliefului vulcanic schita

Sarcina de lucru

Elevii primesc cele 3 schite ale vulcanului si lista in format pdf cu formele vulcanice Lista se poate descarca de aici

Completeaza formele reliefului vulcanic pe schita 2 ( schita cu linii ce pornesc din fiecare forma vulcanica) folosind Schita 1 ( schita cu denumirile completate)

In timp ce completeaza pe schita formele reliefului vulcanic urmaresc si lista pdf ce contine definitia fiecarei forme pentru a-si consolida informatia.

Schita nr 3 ( schita fara denumiri si linii) o poate folosi pentru antrenament 🙂

Spor la invatat formnele Reliefului Vulcanic!

Share/Like daca ti-a placut aceasta postare!

Relieful vulcanic si postvulcanic.

Batoliti

Sunt cele mai mari corpuri de zeci de kilometrii patrati rezultate prin consolidarea magmaei in zonele de orogen. Au forma de cupola.

De multe ori, de asemenea, în bataliti sunt depozitele de minereu.  Este o forma  existenta in scoarta dar poate sa apara la suprafata atunci cand partea suoerioara este erodata.

  • Lacolit

Masa de topitura granitica ce se leaga de bazinul magmatic printr-un canal de alimentare. Este un corp magmatic. In milioane de ani eroziunea il poate scoate la suprafata.

  • Apofize

Patrunderi lineare de magma in corpurile ce inconjoara un corp magmatic

  • Dyke

Corp magmatic cu lungimi de sute de metri ce a rezultat prin consolidarea verticala a magmei in crapaturile scoartei

  • Neck

Corp magmatic format prin consolidarea magmei pe cosul vulcanic.Poate sa fie scos la suprafata de eroziune dupa ce inceteaza activitatea vulcanica la fel ca si celelalte corpuri magmatice.

  • Sill

Sill-ul provine prin dezvelirea lavelor injectate pe planurile de stratificaţie ale conului. El apare sub forma unor pereţi circulari, care închid o depresiune inelară, un crater fals, rezultat în urma degradării rocilor mai puţin rezistente.

http://formontana.net/purcell.htm

Lava

Materie vascoasa rezultata in urma eruptiei ce se revarsa. Poate fi acida sau bazica. Lavă este denumirea magmei vulcanice ajunse printr-o erupție vulcanică la suprafață, denumirea rocilor formate prin răcirea lavei sunt numite vulcanite, sau cele care conțin substanțe volatile gaze ca bioxid de carbonbioxid de sulfamoniacgaze rare, sau piroclaste.

Lapili

Bucati  de lava consolidata cu diametru sub 30 mm.

https://m-edukasi.kemdikbud.go.id/medukasi/produk-files/kontenkm/km2016/KM201624/materi4.html

Bombe vulcanice

Bucata de lava consolidata cu diamteru mai mare de  10 cm

Se răcesc în fragmente solide înainte de a ajunge la pământ

Tufuri

Cenusa vulcanica slab cimentata ce se depune in straturi  in urma eruptiilor indelungate.

Lahar

Depozite ce se depun la poalele conului alcatuite din curgeri de apa, cenise, lapili, scorii s.a).

Piatra Ponce

Ia naștere prin răcirea a rapidă a lavei ieșite la suprafață, care conține un procent de apă mai mare decât la formarea obsidianului, la care se adaugă și gaze ca CO2.

Scorie vulcanica

Material provenit din lava vulcanilor incomplet degazificată în contact cu apa

Con vulcanic

Forma majora  vulcanica cu inaltimi ce variaza de la cateva zeci de m la sute de m, rezultat prin acumulari de lava. E alcatuit  din flancuri ( versanti).

Crater vulcanic

Un crater vulcanic este o depresiune aproximativ circulară, cauzată de activitatea vulcanică. Este de obicei în formă de castron. Un crater vulcanic poate avea dimensiuni mari, uneori de foarte mare adâncime. 

  1. Caldeira

Caldera este o formă de crater vulcanic care s-a format prin surpare în zona centrală a craterului, magazia (camera magmei). Acest gol din crater poate fi umplut din nou cu magmă prin erupții ulterioare

  • Maar

Maar este un lac vulcanic format prin acumularea apei în craterul unui vulcan stins.

  • Fumarole

O fumarolă este o deschidere în scoarța unei planete care emite aburi și gaze precum dioxid de carbon, dioxid de sulf, clorură de hidrogen și sulfură de hidrogen.

  • Tipuri de eruptii
  • Eruptie de tip hawaian

Eruptii de lava fluide uneori explozive( cu fantani si jerbe de lava) in care apar frecvent platouri si cratere largi.

In jurul său prin acumularea îndelungată de lave, ia naştere o cupolă masivă, uriaşă, cu pante de 5-10º care justifică numele de vulcan-scut.

  • Eruptie de tip islandez
  • Eruptii fluide, foarte linistite. Lava iese prin mai multe locuri insirate in lungul unor fracturi si creeaza conuri mici.

Eruptie de tip strombolian

Eruptii explozive cu putina cenusa vulcanica. In jurul unor cratere centrale cu dimensiuni reduse se formează nişte conuri proeminente constituite din alternanţe de lave şi pături de sfărâmături grosiere, cu înclinări de 36 – 40o . Reprezentativ este vulcanul Stromboli.Eruptie de tip vezuvian

|Eruptii violente insotite de cutremure. Lavele acide se pot consolida pe cosul vulcanului formand dopuri.

  1. Eruptie de tip pellean

Se caracterizeaza prin lava vascoasa ce se consolideaza pe cos ce este impinsa de presiune pana este  scoasa la suprafata sub forma de dom sau ac vulcanic.Eruptii vulcanice submerse

Apar in bazinele oceanice si in mari.