Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Un Joc mortal. Industria jadeitului (jad) in Myanmar


Mii de tineri din toată țara vin la minele din Hpakant pentru a căuta jad. Marea majoritate a acestora sunt considerați „culegători de jad neautorizați”.

Sunt convinși că găsirea unei pietre valoroase le va schimba pentru totdeauna viețile.

În majoritatea zilelor, acești lucrători vor pleca acasă cu mâinile goale sau vor câștiga câțiva dolari pe pietre mici. Dacă găsesc piese mari, compania sau șeful pentru care lucrează vor lua piatra și profiturile însoțitoare

Culegatorii de jadeit se urca pe marginea muntelui si caută pietre după ce camioanele miniere și-au aruncat resturile.

Instabilitatea acestor versanti face ca sa se produca alunecari de teren cu efecte catastrofale.Prăbușirea din 2 iulie de la mina Wai Khar a lăsat cel puțin 175 de morți, în majoritate bărbați de 20 de ani. Anul trecut, cel puțin 50 de persoane au murit, îngropate în de munte, iar în 2015, 113 au murit. Fiecare dezastru a stârnit cereri de reformă a sectorului minier de jad.

Citeste pana la capat acest articol la acest link si afla traseul ilegal al jadeitului pe piata chineza si de ce o tara care e Cel mai mare furnizor de rubine din lume, de unde provin 90% din rubinele din lume, care are cele mai mari rezerve de painit, jadeit, dar si cu rezerve importante de crysoberyl are un salariu mediu de 200 de dolari/luna.

Intregul articol in engleza aici A Deadly Gamble: Myanmar’s Jade Industry