Tarmuri inalte

FJORD NORVEGIA 240x300 Tarmuri inalte

Tarmul cu fiorduri
Apare de regula la marginea regiunilor inalte muntoase, ce in era pleistocena au fost acoperite de mase de gheata. Masa de gheata care cobora din calota glaciara se dirija pe vaile preglaciare sculptand prin eroziune zona respectiva. Acolo unde orizontul de roci era mai dur, iar gheata nu putea eroda s-au format praguri glaciare. Odata cu incazirea climei gheata incepe sa se topeasca , fapt ce va duce la cresterea nivelului oceanic si la invadarea acestor vai de catre apa . Se vor forma astfel fjordurile, un fel de golfuri incadrate de versanti abrupti si care au adancimi mari. Apar in Norvegia, Suedia, Peninsula Labrador, Chile, Scotia etc.


Tarmul cu riass
Riass 300x214 Tarmuri inalte
Apare in regiunile cu maree puternica. Astfel la flux gurile de varsare ale raurilor au aspect de golf, iar la reflux se transforma in terenuri mlastinoase cu insule de nisip, alge si cochilii de scoici.Daca la flux zona este navigabila, la reflux aria se transforma intr-o zona mlastinoasa ce nu permite navigatia. Asemenea tarmuri veti gasi in Sud – Estul Irlandei, Nord-Vestul Frantei, Sardinia s.a.

Tarmul dalmatic
Apare in vestul Croatiei si Sloveniei. S-a format in urma ridicarii marii in era Holocen ce a dus la inundarea zonelor joase si la transformarea acestora in canale. Zonele mai inalte situate pe anticlinale s-au detasat sub forma unor insule.
Tarmul dalmatic 300x204 Tarmuri inalte

Tarmul vulcanic
Este caracteristic insulelor dezvoltate in lungul dorsalelor oceanice sau in zonele de subductie. Este abrupt iar adancimile marilor sunt mari. Apare in Insulele Pacifice, Oceanul Atlantic si Indian.

Tarmul tectonic
Apare in Nordul Marocului sau in Vestul Asiei Mici. Se prezinta sub forma unor insule (horsturi) si canale (grabene).

Sursa:
Geomorfologie;Ielenicz Mihai
http://pixdaus.com


Tarmuri inalte,tarmul cu fiord,fiorduri,tarmul,plaja,riass,tarmuri inalte,tipuri de tarmuri,tarmul vulcanic,tarnul tectonic,High shore, shore to fjord, fjords, land, beach, riass, high shores, types of shores, volcanic shore, besom tectonic

Alte articole interesante:
Tipuri de tarmuri 2 150x150 Tarmuri inalte
Tarmurile Europei
Tarmurile Europei Tarmurile Europei se impart in: 1.Tarmurile inalte cuprind urmatoare tipuri de tarmuri: Tarmul...
Bloc eratic 150x150 Tarmuri inalte
Relieful ghetarilor de calota
Relieful ghetarilor de calota   Relieful de acumulare Kamesurile sunt coline cu forma rotunjita...
Tarmul cu riass 150x150 Tarmuri inalte
Fisa de evaluare pentru clasa a IX-a (Tarmul cu riass)
Fisa de evaluare pentru clasa a IX-a (Tarmul cu riass)
4276907427 5ffca78134 150x150 Tarmuri inalte
Inghetul raurilor
Inghetul raurilor este un fenomen caracteristic zonelor temperate si reci de pe glob. Fenomenul de inghet...