Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Structura etnica a Romaniei

Structura etnica a Romaniei

 

Calatorind intre extremitatile cardinale ale tarii noastre vom constata ca exista regiuni in care alaturi de romani traiesc si alte nationalitati.

Acestea provin din tarile vecine Romaniei si din populatiile ce au ocupat in trecut meleagurile noastre. La nivel regional se observa pe harta etnica a Romaniei regiuni multietnice (Banat, Transilvania, Dobrogea) dar si regiuni in care populatia romaneasca depaseste valoarea de 89% (Oltenia , Muntenia).

Conform ultimului recensamant pe teritoriul Romaniei etniile sunt repartizate astfel:

 1. Romanii au o pondere de 89.5% in cadrul tarii, numarand circa 19.4 milioane locuitori. Desigur repartitia procentuala este diferita existand pe teritoriul tari judete in care procentul depaseste 89% (Arges,  Valcea, Vaslui, Neamt, Gorj, Vrancea, Iasi) dar si regiuni in care ponderea scade sub 25% (ex. Harghita, Covasna).
 2. Maghiarii sunt majoritari in doua judete (Harghita si Covasna), au o pondere de 6.6% din populatia tarii si numara aproximativ 1.4 milioane locuitori. Spatial sunt repartizati in proportie de 66% in 5 judete (Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare).

  Maghiari
  Maghiari
 3. Rromi au cel mai mare grad de raspandire pe teritoriul tarii. Judetele in care comunitatile de rromi sunt bine reprezentate apar in Transilvania (Mures, Cluj, Brasov, Sibiu) si in Oltenia (Mehedinti, Gorj, Olt). In prezent comunitatea rroma din Romania numara circa 535.000 de locuitori.

  Rromi
  Rromi
 4. Germanii insumeaza circa 60.000 locuitori si sunt raspanditi cu precadere in judetele Sibiu, Timis, Satu Mare, Caras Severin, Brasov, Arad. In aceste judete traieste peste 72% din populatia germana.

  Germani
  Germani
 5. Ucrainieniisunt localizati in judetele Maramures (55%), Suceava+Timis(26%).In Romania exista cca 61.000 de ucrainieni.

  Ucrainieni
  Ucrainieni
 6. Rusii si lipovenii sunt localizati in Dobrogea (Tulcea, Constanta) dar si in municipiul Bucuresti (rusii). Aceasta minoritate este reprezentata prin 35.000 de membri.

  Rusii
  Rusi
 7. Turcii numara aproximativ 32.000 de locuitori si sunt raspanditi in Constanta (peste 75%), Tulcea si Bucuresti (ccca. 18%).
 8. Tatarii sunt prezenti in judetul Constanta (peste 98%) si insumeaza aproximativ 23.000 de locuitori.

  Tatari
  Tatari
 9. Sarbii apar in judetele din sud vest (Timis -60%, Caras Severin) si inglobeaza o populatie de cca. 22.000 locuitori.

  Sarbi
  Sarbi
 10. Slovacii reprezinta ultima minoritate ce depaseste 10.000 locuitori pe teritoriul Romaniei. Sunt repartizati in Bihor (peste 48%), Arad (cca. 33%), Timis si Salaj. Actualmente numarul lor este de 17.226 locuitori.
 11. Bulgarii sunt repartizati in Timis, judetele din sudul tarii si Arad. In prezent numarul lor este de 8.025 locuitori.

  Bulgari
  Bulgari
 12. Croatii traiesc in judetele Caras Severin (peste 94%) si in judetul Timis, fiind reprezentati printr-o comunitate de 6.807 persoane.
 13. Evreii sunt in numar de 5.787 si sunt repartizati in Bucuresti (42%), Iasi, Timis, Botosani, Bacau.

Minoritati sub 5000 de locuitori:
Cehii -3941 persoane localizate cu precadere in judetele Caras, Mehedinti, Timis
Polonezii3559 persoane localizate in Suceava (74%) si Bucuresti
Italienii-3300 persoane localizate in Iasi(cca 33%), Bucuresti, Timis
Chinezii2243 persoane localizate cu precadere in Bucuresti (peste 94%)
Armenii-1780 persoane ce traiesc in Constanta (peste 74%)
Ceangaii-1266 persoane localizate in Bacau, Neamt

Ramane de vazut care va fi structura etnica la recensamantul din acest an :).

Citeste aici si despre cele mai mari orase din Romania
Sursa:
Geografia Umana a Romaniei;I. Iordan;Ed:Romania de Maine;2006
http://www.insse.ro
http://moldova.go.ro

Structura etnica a Romanieigermanii,maghiarii,slovacii,rusii,tatarii,rromii,lipovenii,tiganii,armenii,Structure Romanieigermanii ethnic Hungarians, Slovaks, Russians, Tatars, Roma, Lippovans, Gypsies, Armenians

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.