Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Structura interna a Pamantului

Scoarta
Se intinde de la suprafata pan ala discontinuitatea Moho.. Are o grosime medie de 33 km, mai groasa sub continente
Este de 3 tipuri: – oceanica (alcatuita din 2 straturi (sedimentar, bazaltic); continentala alcatuita din 3 straturi (bazaltic,granitic, sedimentar); de tranzitie.
Scoarta oceanica a inceput sa se formeze acum cca 200 milioane ani. Scoarta continentala a inceput sa se formeze acum cca 1,5 miliarde ani si e mai groasa sub munti.

Mantaua


Se desfasoara intre discontinuitatile Moho si Guttenberg si este alcatuita din 3 zone : – mantaua superioara;mantaua de tranzitie si mantaua inferioara.

Mantaua superioara
E alcatuita din astenosfera, mantaua rigida si zona de tranzitie. Se desfasoara de la discontinuitatea Moho pana la cca 400 km.
– Astenosfera
– se desfasoara intre mantaua rigida (cca 100 km) si mantaua de tranzitie (300-400km), este un lichid vascos cu temperaturi de 1000-2000 grade Celsius unde se formeaza curentii de convectie ce misca placile tectonice. Vitea undelor seismice scade in acest strat.
– Mantaua rigida
– se desfasoara intre crusta si astenosfera. Impreuna cu scoarta formeaza stratul numit LITOSFERA. Litosfera este divizată în plăci tectonice, care se găsesc în mişcare pe astenosfera.
Zona de tranzitie
– se intinde de la cca 400km pana la discontinuitatea Repetti

Mantaua inferioara
Se intinde intre D. Repetti si Gutenberg (cca 2900 km). Este formată din silicaţi feromagnezieni şi sulfuri metalice de Cr, Ni, Fe. Materia aici este in stare solida si temperaturile ajung pana la 3500 grade Celsius

Nucleul

Nucleul extern


Se desfasoara intre discontinuitatile Lehman (4980 km)si Gutenberg. Materia e aici in stare lichida, se intalneste aici Fe, S, Ni si are temperaturi de aprox 4000 grade celsius.

  • se pot forma aici curenti de convectie si nucleul extern nu poate fi strabatut de unde seismice de forfecare tip S
  • Acest nucleu creează câmpul magnetic al Pământului, care are un rol esențial în protejarea vieții pe Terra, prin protejarea de radiațiile cosmice nocive.Această topitură metalică(FE,S,NI), fiind un bun conductor electric, ar fi răspunzătoare de magnetismul terestru, sub acţiunea de rotaţie a Pământului.

Nucleul intern

E alcatuit di FE si Ni, e in stare solida, are temperaturi de cca 5000 grade celsius.
Presiunea in nucleul intern e de 2.000.000 – 3.300.000 atm

Sursa

https://unibuc.ro/wp-content/uploads/2019/05/2017marPlansa_3.pdf
http://doru.juravle.com/
Schita prelucratata dupa
https://www.researchgate.net/figure/The-internal-structure-of-the-Earth-Geosphere-is-layered-in-spherical-shells_fig1_334132194