Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Sticla de Murano

Sticla de Murano

Sticla de Murano - Candelabru Colorat
Sticla de Murano – Candelabru Colorat

Murano este o insula aproape de Venetia (Italia). Sticla de Murano e renumita in intreaga lume. Din aceasta sticla se fac cercei, abajururi, vaze, obiecte decorative etc…

 

Sticla de Murano - Coliere
Sticla de Murano – Coliere

Se crede că fabricarea sticlei în Murano are originea în Roma secolului al 8-lea, cu influente asiatice si musulmane semnificative, cum Venetia a fost un important port comercial. Reputatia Murano ca un centru pentru fabricarea sticlei s-a nascut atunci când Republica Venețiana, temandu-se  de focul și distrugerea cladirilor constrite din lemn, a ordonat mesterilor de sticla să-si mute turnătoriile lor la Murano în 1291. Sticla de Murano a avut totdeauna o legatura stransa cu Venetia.

Sticla de Murano - Cal de sticla
Sticla de Murano – Cal de sticla

Mesterii de sticla de Murano au devenit cetatenii insulei cele mai proeminente. Pana în secolul al 14-lea, mesterii aveau voie sa poarte sabii, beneficiau de o imunitate de urmarire penala de catre Statul Venetian. Fiicele lor se casatoreau în cele mai bogate familii din Venetia. Cu toate acestea mesterilor de sticla de Murano nu li se  permitea sa paraseasca Republica.

Sticla de Murano - Farfurie decorata
Sticla de Murano – Farfurie decorata

Până la sfârșitul secolului al 16-lea, trei mii de locuitori ai insulei (din totalul de sapte mii) au fost implicati într-un fel în industria de fabricare a sticlei de Murano.
Mesterii de sticla de Murano au avut un monopol pe fabricarea sticlei de calitate timp de secole. Aici s-au dezvoltat si rafinat multe tehnologii legate de  sticlă cristalina, sticla emailată (SMALTO), sticla cu fire de aur (aventurin), sticla multicolora (Millefiori), sticla de lapte (lattimo), si pietre pretioase imitatate din sticlă. Astăzi, de artizanii de Murano sunt înca utilizate aceste tehnici vechi de secole. In magazinele fabricilor de sticla se agsesc atat obiecte de arta contemporană și figurine de sticla cat si candelabre din sticl sau dopuri de vin.

Sticla de Murano - Candelabru
Sticla de Murano – Candelabru

Pe insula se poate ajunge cu vaporetta (tramvaiul pe apa :)) ). Turistii pot intra in atelierele de creatie ale mesterilor de sticla unde contracost (dar exista si gratuit) pot sa vada cum se lucreaza cu sticla.

Filmuletul de mai jos arata cum se face un calut de sticla de Murano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.