Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Scorpionii din Romania

In Romania este prezent in zona de Curbura, muntii Cozia, Muntii Banatului, zona Deva.
Acest scorpion este intalnit in partea de sud a continentului european, in Spania,sudul Frantei, insulele Baleare, Corsica, Sardinia, Austria (Tirol), Alpii Dinarici, muntii Carpati, Grecia, Turcia si Asia Mica, Crimeea, Caucaz.
Pe teritoriul tarii noastre primele date despre Euscorpius Charpatichus au fost culese de profesorul Zottu Stefan si prezentate intr-o comunicare din 1927 ce vizau scorpioni din satul Trestia (Buzau), Brezoi (Valcea) sau Slanic (Prahova).
In Romania este prezent in zona de Curbura, muntii Cozia, Muntii Banatului,O ltenia de Nord,zona Deva.

Colorația acestei specii este foarte variată; unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul (acul) mai închis, alții au corpul colorat în brun-maro. De aceea culoarea nu este folosită la identificarea speciei. Lungimea medie a adulților este de 10 mm, dar unele specimene ajung până la 35 – 45 mm. Este un scorpion tipic săpător cu pedipalpii (cleștii) puternic dezvoltați, corpul e robust cu picioare scurte având metasoma (coada) scurtă și subțire.


Scorpionul Carpatin este nocturn și vânează prada utilizând strategia de „așteptare”.
La fel ca majoritatea scorpionilor ce fac parte din genul Euscorpius acesta se bazează în special pe pedipalpii (cleștii) săi puternici pentru a captura și ucide prada în timp ce acul este rareori utilizat și aproape în totalitate în scop defensiv.


Un studiu interesant despre scorpionii din zona Olteniei la acest link
http://www.studiisicomunicaribacau.ro/pdfs/07-1974/1.%20Bobirnac%20B.%2C%20Ionescu%20St.%20-%20Cu%20privire%20la%20Euscorpius%20carpathicus%20in%20Oltenia.pdf

La om, reacțiile toxice la veninurile scorpionului depind de mai mulți factori, printre care: specia de scorpion, tipul de toxină, cantitatea de toxină și vârsta și starea fizică a victimei. În general, veninurile care sunt bogate în neurotoxine provoacă majoritatea problemelor clinice și deceselor; cele mai multe dintre acestea apar la copii, la persoane cu patologie cronică și la vârstnici . Scorpionul carpatin este o specie slab veninoasa, ce nu prezinta riscuri pentru oameni. Intepatura lui este asemanatoare cu aceea a unei viespi. Legenda spune ca aceasta specie în combinație cu apele tămăduitoare prezente în zona cunoscuta astăzi sub denumirea de Băile Herculane era utilizata de romani în tratarea reumatismului, veninul acesteia având proprietăți homeopatice.

Scorpioni se gasesc in foarte multe locuri din Europa. Vezi aici si alte locuri din Europa in care traiesc scorpioni



„Deși descris oficial încă din anul 1767 și menționat de către romanii stabiliți in zona Banatului ca fiind prezent în zonă încă de acum 2000 de ani, scorpionul carpatin este o specie foarte puțin cunoscută. Prin lucrarea publicată de noi în unul din cele mai cunoscute jurnale de profil din domeniul arachnologiei (ramură a biologiei care se ocupă cu studiul păianjenilor și a scorpionilor) aducem, în premieră, date cu privire la distribuția și preferințele de habitat ale scorpionului carpatin în Romania reprezentând un aport de informații esențiale pentru o mai bună înțelegere a distribuției și ecologiei scorpionilor din Europa”, a declarat Alexandru Sotek, co-autor al studiului, în prezent doctorand al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Acest articol stiintific despre raspandirea scorpionilor in Romania gasiti la linkul acesta.
https://docs.wixstatic.com/ugd/eb42d8_6522549af188427ea7d509b896a61c10.pdf

Un articol interesant despre distributia speciei Euscorpius carpathicus in Bulgaria gasiti la acest link http://web.uni-plovdiv.bg/bechev/zoonotes/Supplements/Suppl%203/scorpion%20of.pdf
Despre caracteristicile acestei specii de scorpion in Italia , zona Venetia gasiti informatii la acest link
http://www.science.marshall.edu/fet/euscorpius/p2009_87.pdf

Despre speciile de scoripioni din Cehia gasiti informatii la acest link
http://kovarex.com/scorpio/pdf/Kovarik&2003.pdf

Sursa:

https://cozia.ro/E.%20carpathicus.pdf
https://docs.wixstatic.com/ugd/eb42d8_6522549af188427ea7d509b896a61c10.pdf
http://aventurainromania.ro/scorpionul-carpatin/