Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Relieful si clima

Relieful si clima

Relieful prin caracteristicile sale poate sa aduca modificari asupra parametrilor climatici si sa modifice caracteristicile climatice dintr-o anumita zona. In cele ce urmeaza o sa va prezint succinct cateva din caracteristicile reliefului care influenteaza parametrii climatici.
Relieful si clima
– presiunea atmosferica scade odata cu urcarea in altitudine. Asta se datoreaza faptului ca se produce o reducere a coloanei de aer care apasa pe unitatea de suprafata orizontala dar si o reducere a densitatii atmosferei. Scaderea densitatii atmosferice implica automat si o scadere a cantitatii de oxigen. Chiar si asa populatii din Anzi si Tibet s-au adaptat la valori ale presiunii ce trec cu putin de 500 de milibari.

Relieful si clima
-Temperatura aerului scade cu 0,5-0,6 grade Celsius/100 m.Aceasta valoare poate varia in functie de momentul zilei si in functie de anotimp.

-Precipitatiile in general cresc odata cu urcarea in altitudine. Gradientul pluviometric corespunzator regiunii noastre de clima este de 100 de mm/100m. Daca muntii au inaltimi mai mari precipitatiile lichide se transforma in ninsoare.
Iata proportia precipitatiilor solide in Alpii Elvetiei pornind de la poale(5-10%);la 1000 de m(25%); la 2000 de m(60%); peste 3500 de m(100%)
-Radiatia solara directa creste odata cu urcarea in altitudine. Acest lucru este posibil deoarece atmosfera in inaltime are putine impuritati in suspensie si cantitati mai mici de vapori ceea ce duce la scaderea opacitatii atmosferei.
Ex:In Alpi la 1860 de m radiatia solara directa este de 4 ori mai mare in timpul iernii spre deosebire de regiunile joase.
-Vantul este influentat de relief prin schimbarea directiei dar si prin atenuarea vitezei. Deasemenea relieful poate contribui la formarea unor tipuri de vanturi gen:bora, mistral,foehn, briza s.a

Foehnul
– Curentii atmosferici pot fi barati de anumite lanturi montane de inaltime mare. Ex:lantul muntilor Himalaya.

Sursa: Meteorologie si climatologie;Ed Universitara; Sterie Ciulache;2004
http://ala227.courses.asu.edu/

http://rando.auvergne.free.fr/html/phen_meteo.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.