Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara,  Video

Raporturi de interactiune in lumea animala

Raporturi de interactiune in lumea animala

Relatii de mutualism

Pasarea Crocodil
Pasarea Crocodil

Reprezinta o interactiune intre organisme in care avantajele sunt reciproce, ambii parteneri profita de pe urma convietuirii. Un exempu mai cunoscut este relatia mutuala dintre crocodil si pasarea crocodile. Dupa ce se hraneste crocodilul iese pe mal si sta ore intregi cu gura deschisa pentru ca pasarile sa-I curete resturile de mancare dintre dinti. Peştişorii remora calatoresc pe înotătoarea dorsală a unui rechin economisind astfel fortele.Compania acestor aşa numiţi „Peşti sugativ`”, care se fixează cu ajutorul unui organ de tip ventuză, este benefică atât pentru el care calatoreste si se hraneste, cât şi pentru gazdă. Remora nu doar mănâncă firimiturile care-i scapă rechinului, ci şi paraziţii de pe pielea acestuia – avantaj pentru rechin.

Relatii de commensalism

Crabul Pinnotheres-pisum adapostit in interiorul unei scoici
Crabul Pinnotheres-pisum adapostit in interiorul unei scoici

Presupune raporturi de ajutor reciproc intre specii dar numai una beneficiaza de avantaj, fara a dauna celuilalt. Relatia este indiferenta pentru gazda, dar este obligatorie pentru organismiul comensal care foloseste gazda pentru a se hrani, pentru a se adaposti sau ca mijloc de transport. In natura exista o sumedenie de relatii de acest gen in special in lumea acvatica (in cochiliile scoicilor se pot adaposti,larve, crabi) dar si in lumea terestra (vizuinile bursucilor , marmotelor pot adaposti si alte specii mai mici). O relatie de tip comensal este si intre pestisorul claun si anemone. Astfel el se adaposteste intre tentaculele acestui organism, fiind in acest mod aparat de pradatori.

Relatii de concurenta

Sunt relatiile in care 2 specii au nevoie de aceeasi hrana in cadrul aceluiasi spatiu. In acest caz cel mai slab cedeaza. Ca si cauze ale concurentei pot fi considerate :cantitatea hranei si numarul reprezentantilor.

Relatii de cooperare

Haita-de-lupi
Haita-de-lupi

Astfel de relatii apar in cadrul carnivorelor ce traiesc in haite (lupi, coioti) dar si in cazul insectelor (albine,furnici) in cadrul coloniilor pe care le reprezinta.

Relatii de parazitism

Reprezinta relatia dintre doua specii, in care una dintre ele traieste si se hraneste cu substantele nutritive elaborate de celalalt.
http://youtu.be/IlBOMH_tto4

Raporturi de interactiune in lumea animala,raporturi zoogene,concurenta intre animale,parazitismul,comensalismul,mutualismul,animale comensale,comensalismul la animale,animale salbatice comensale, ,Reports of interaction in the animal world, reports zoogene, competition between animals, parasitism, comensalismul, mutualism, commensal animals, comensalismul animal commensal wild animals,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.