Primul parc national de pe glob

Parcul Național Yellowstone a fost întemeiat la data de 1 martie 1872 fiind primul parc național din lume, iar in anul 1978 a fost declarat patrimoniu al UNESCO.
Se afla amplasat in nord vestul statului Wioming pe un platou vulcanic. In componenta lui intra peste 3000 de izvoare termale, 300 de gheizeri activi, vulcani noroiosi, platouri vulcanice, munti inalti. Paduri pietrificate, canioane, lacuri, cascade.

Marele canion al raului Yellowstone

Are o lungime de 38,4 km si o inaltime a peretilor de cca 360 m. Format la sfarsitul ultimei ere glaciare prin adancirea raului in strate alcatuite din roci vulcanice, canionul prezinta doua cascade impresionante (Upper Falls, Lower Falss).

Padurea pietrificata

Padure pietrificata
Este unica in lume. Formarea acestor paduri se datoreaza activitatilor vulcanice din zona care in decursul timpului au ingropat generatii intregi de paduri, care si-au reluat ulterior ciclul vegetativ, ca sa moara din nou la eruptia urmatoare. Acest ciclu s-a derulat in decursul istoriei de 27 de ori.

Gheizerele

Riverside Geyser

Riverside Geyser

 

Old faithful

Old faithful

Sunt localizate indeosebi in lungul faliilor in 3 bazine bine conturate (Noris, Superior, Inferior). Cel mai cunoscut gheizer este Old Faithful care arunca o coloana fierbinte o data pe ora la o inaltime de 38 de m ce dureaza cca 4 minute. Alte gheizere cunoscute sunt: Uriasul care erupe la un interval de 30-60 de minute timp de 5 minute;Riverside– considerat ca fiind cel mai frumos;Grotto ce erupe timp de 6 minute la un interval de 10 ore si Clepsidra care are 4 jeturi in faza de eruptie.

Izvoarele termale

Terase facute de izvoarele termale

Terase facute de izvoarele termale

Au o temperatura de 78 de grade Celsius si creeaza o serie de terase in roca numita travertin.

Lacul Yellowstone

Yellowstone Lake

Yellowstone Lake

Este de tip vulcanic si are o lungime a tarmului de 176 de km.

Vegetatia

Este alcatuita din paduri dese de pin, brad Douglas, molid Engelman, ienupar de Stancosi si peste 800 de specii de plante cu flori.
Fauna este formata din elani, bizoni, lupi, coioti, cerbi wapiti, cerbi americani, ursi negri, grizzly , 237 de specii de pasari.


Daca vrei sa afli  mai multe detalii despre acest parc minunat te invit sa vizitezi site-ul oficial al Parkului Yellowstone.

Sursa

Parcuri si rezervatii naturale pe glob;Ed. Albatros,Bucuresti;1985
http://www.yellowstone.net
www.colorado.edu
http://petrifiedwoodmuseum.org

Primul parc national de pe glob,yellowstone, vulcani noroiosi, paduri pietrificate, old faithful, gheizere, izvoare termale, platouri de lava, elani, elanul, grizzly, wioming, canionul,The world first national park, Yellowstone, mud volcanoes, petrified forest, Old Faithful, geysers, hot springs, lava plateaus, elk, moose, grizzly, wioming the canyon

Alte articole interesante:

Superlative si curiozitati geografice
Superlative si curiozitati geografice In anul 1970 s-a produs in Anzii Peruvieni o curgere noroioasa...

Cascada Victoria
Cascada Victoria Cascada Victoria se găsește pe cursul fluviului african Zambezi,...

Parcul Național Purnululu
Parcul Național Purnululu Ne aflăm în Australia. Un labirint de formațiuni formează unii din cei...

Marele Canion
Marele Canion Mod de formare Acum circa 2 miliarde ani exista in aceasta zona un lant de munti alcatuit...