Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie,  Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Plante otravitoare

Plante otravitoare

1.Omagul este una dintre cele mai toxice plante din tara noastra

Principalul alcaloid din aceasta planta este aconitina. Aceasta e o toxina destul de periculoasa care poate provoca prin ingestie tulburari gastr-intestinale grave, incetineste ritmul cardiac si poate duce chiar la moarte.
Otrava poate fi absorbita si prin piele sau răni deschise și se cunosc si cazuri de persoane carora li s-a facut rau dupa ce au mirosit florile.

In trecut era folosita la ungerea varfurilor de sageti atunci cand se mergea la vanatoare de lupi.

Numita popular si iarba fierului este o planta otravitoare ce se dezvolta in zonele montane de la noi din tara.Radacina acestuia este extrem de otravitoare deorece contine aconitina. Romeo iubitul Julietei s-a otravit folosind omag. Deasemenea in evul mediu se omorau impregnand capcanele cu seva de omag. Principalele simptome ale otravirii cu aceasta planta sunt :greata,voma,ameteli, pierderea simturilor , furnicaturi si incetinirea ritmului cardiac.

omagul
2. Spanzul oriental- este o planta care la contactul cu pielea poate provoca dermatite

Spanzul oriental
3. Salcamul galben-este otravitor ddeoarece contine un alcaloid numit „Cytisine” prezent pe toata suprafata plantei. Inghitirea semintelor sale este mortala.
salcamul-galben

4. Deditelul este o planta toxica ce se intalneste in zonele montane si popular se numesc vanturele sau degetei.
deditelul
5. Matraguna este o specie extrem de toxica. Popular se numeste cireasa lupului. Doua sau trei bace inghitite sunt suficiente pentru a provoca moartea.Fructele ei pot fi confundate usor cu cirese negre sau cu coacaze negre. Planta contin 3 alcaloizi extrem de puternici (atropina, beladonina,scopolamina).
Matraguna

6. Otetarul rosu prezinta un polen foarte iritant.
Otetarul rosu

7. Maselarita-este o planta halucinogena ce era folosita foarte des de catre vrajitoare pentru a prepara licori ce generau halucinatii.Planta are un miros neplacut. Deasemenea Shakespeare ne povesteste ca regele Danemarcei a fost omorat cu seva de maselarita turnata in ureche in timp ce dormea.
maselarita1

8. Cucuta este o specie toxica ce se intalneste in toate regiunile din Romania. Toate partile ce alcatuiesc cucuta sunt toxice si pot provoca decesul celui care le consuma.De altfel e un lucru stiut ca la executia lui Socrate s-a folosit cucuta.
Cucuta

9. Lacramioara
Denumita popular margaritar, clopotei,iarba lui Sfantu Gheorghe s.a, aceasta este planta nationala a statului Finlanda.Se zice ca un pahar cu apa in care s-au inmuiat cateva fire de lacramioara este suficient pentru a provoca moartea celui care-l bea.

lacramioara
10. Rodul pamantului -consumul fuctelor acestei plante poate fi letal.
Rodul pamantului

11. Joianul este o planta toxica a carui radacina poate ucide un om in mai putin de doaua ore(ingerarea unei bucati de marimea unei alune).Este considerata ca fiind cea mai otravitoare planta din Arhipelagul Britanic.
Joianul

12. Leandrul roz este o planta destul de toxica. Se estimeaza ca 100 de de g din frunzele ei sunt suficiente pentru a ucide un bou.Daca intri in contact cu seva plantei e obligatoriu se te speli pe mana.
Leandrul roz
Mare parte dintre aceste plante otravitoare in cantitati mici sunt folosite la fabricarea unor medicamente.

Sursa:1001 de flori; Editura Alfa

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.