Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Petra

Petra

Petra sau ,,Al-Batra” este un oraș antic situat în Iordania. Este cunoscut datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind Trezoreria, care a făcut parte din zonele unde s-a filmat Indiana Jones1.

 

petra
petra

În Antichitate acest oraș, menționat în Manuscrisele de la Marea Moartă, se mai numea și Rekem. A fost contruit de către nabateeni în secolul VI î.e.n. În anul 106 d. Hr a intrat în componența Imperiului Roman. În anul 363, a fost distrus de către un cutremur, care a transformat totul în ruine. A rămas necunoscut până în anul 1812, când a fost descoperit de exploratorul Ludwing Burckhardt. Nu peste mult timp, a devenit cunoscut de către întreaga lume. În anul 1985, drept recompensă pentru istoria avută, acesta fost declarat monument mondial de către UNESCO.

Nu se știe exact data la care a fost creat. Referitor la cine a creat acest oraș se crede că au fost horiții. Aceștia erau un neam de săpători în piatră, care trăiau în peșteri. Informații istorice obținem și de la mormintele săpate în piatră, atât cele de influență nabaetană, cât și cele de influență greco-romană. În perioada regelui nabaetan, Aretas al III-lea, apar monezile imperiale, dar și teatrul orașului. În perioada romană, orașul Petra continuă să se dezvolte, deși dinastia imperială sfârșește. Din punct de vedere religios, locuitorii petrani erau politeiști. Aici regăsim Mânăstirea, cel mai important monument religios dedicat regelui Obodas I. În perioada declinului roman creștinismul pătrunde în Petra.

De altfel, legenda spune că aici este locul în care Moise a lovit cu toiagul în stâncă, pentru a găsi apă pentru poporul însetat, dar locul în care a fost înmormântată Miriam, sora marelui profet. Astăzi, orașul este vizitat de numeroși curioși pasionați de istorie legendele locului dar și de arhitectura acestuia săpată în piatra muntelui pe care se sprijină majoritatea clădirilor.

Sursa

ro.wikipedia.org, www.crestinortodox.ro www.history.com