Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Pesterile si legendele lor

Pestera in mitologia greaca

Cele mai multe legende provin din mitologia greaca. Explicatia este data de faptul ca vechii greci aveau un cult deosebit pentru aceste cavitati subterane.
O prima legenda ni-l releva chiar pe Zeus ( tatal oamenilor si al Pamantului), care este ascuns intr-o pestera de mama sa Rheea pentru a fi ferit de furia canibalica a tatalui sau. Aceasta il ascunde pe Zeus in pestera Dikte din muntele Ida. In aceasta legenda pestera apare ca fiind un spatiu de adapost.
O alta legenda se refera la nasterea si ispravile lui Hermes. Acesta, ca fiu al Maiei (cea mai frumoasa dintre Pleiade) si al lui Zeus, se naste si este adapostit intr-o pestera din muntele Cyllene. In acest loc el creeaza lira si tot in intunericul pesterii asculta primele acorduri. Intr-o alta pestera (cea din Pilos) el ascunde pentru o vreme turmele furate de la Appolo. In acest caz pestera este un loc propice pentru a tainui o unire nelegitima (rodul unirii dintre Maia si Zeus), dar si adapost pentru raufacatori (furtul cirezilor lui Appolo).
Zeita Hecate (a descantecelor si vrajilor), oracolul din Delphi, ciclopul Polifem, centaurul Chiron, Dyonisos, nimfa Calipso locuiau de asemenea in pesteri.

Calypso-Odysseus
Calypso-Odysseus

Legendele indienilor americani

Pestera Cueva del Guacharo din nordul Venezuelei era privita de acestia ca fiind un loc unde traiesc sufletele stramosilor. Din aceasta cauza trebuiesc evitate astfel de locuri, pentru a nu intra in contact cu acestia. Din acest motiv vracii indieni isi desfasurau activitatea de prezicere la gura pesterii, unde influenta zeului Ivorokiamo (zeul duhurilor nefaste) nu putea sa-i atinga. Aceasta credinta a indepartat multi oameni de pestera, ea devenind un loc tabu.

Indienii

credeau ca in pestera Bamyan (langa Bombay) marele poet Vyasa a compus imnurile vedice. Rezulta de aici ca pestera are un rol stimulator de inspiratie.

Legenda pesterii din muntele Pellegrino (Palermo)

Aceasta legenda spune ca frumoasa fiica a lui Tancred de Hauterville (primul rege al Siciliei) se retrage in pestera, unde va muri in singuratate. La cativa ani dupa moarte, corpul ei va inconjura de trei ori orasul bantuit de ciuma, fapt ce va duce la disparitia maladiei din oras. In urma acestui lucru pestera devine “a Sfintei Rosalie”, iar locuitorii orasului vor ridica la gura pesterii o statuie

Legende romanesti

Mitul Pesterii Lui Zalmoxis

In acest caz nu avem de-a face cu o pestera naturala ci cu una artificiala sapata in stanca de catre credinciosii lui. In aceasta pestera (neidentificata inca) Zamolxis s-a retras in perioada in care credinciosii s-au initiat in cultul sau.

Legenda Pesterii Muierii

O legenda locala spune ca in vremuri vechi aici traia o zana ce ajuta pe toata lumea. Ea ajuta pe fetele batrane sa casatoreasca, ajuta sa rodeasca pantecele femeilor sterpe sau “aducea” barbatii plecati de langa neveste. Intr-o zi a venit la zana un tanar ce isi cauta norocul in lume. Zana vazandu-l s-a indragostit pe loc de el, dar intr-o buna zi acesta a parasit-o. De durere zana s-a stins, iar trupul ei a fost mistuit de o flacara venita din pamant. Din aceasta cauza pestera s-ar numi Pestera Muierii.

Multe dintre denumirile pesterilor isi trag numele din legendele localnicilor. Astfel exista pesteri in care s-au adapostit hoti sau lotri. Putem enumera aici: Pestera Hotilor de la Baile Herclane, Pestera Lotrilor din Muntii Banatului, Pestera Hotilor din Masivul Postavaru s.a. De asemenea pesterile au constituit un loc de adapost pentru nedreptatitii sociali, pentru fugari, sau pentru luptatori. Apar astfel pesteri precum: pestera lui Pintea Viteazu (muntii Tibles); pestera Gaura Haiduiceasca (muntii Banatului); Pestera Fugarilor (defileul Crisului Repede).
Alte legende vorbesc despre prezenta in pesteri a unor zane (Pestera Zanelor din muntii Rodnei), a zmeilor (Pestera Zmeilor de la Onceasa), a unor uriasi (Pestera Uriesilor din muntii Banatului), a unor duhuri rele (Pestera Dracului din Valea Iadei), s.a.

Sursa:
Intalniri cu pestera; Pompei Cocean; Editura Dacia;1979

Pesterile si legendele lor,legende pesteri romanesti,Legendele indienilor americani,Legenda pesterii din muntele Pellegrino (Palermo),Legende romanesti,Legenda Pesterii Muierii, legende pesteri, Pestera in mitologia greaca, pesteri legende, legendele unor pesteri, legend pesterii muierii, denumirea pesterilor, pesteri, legenda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.