Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Diverse

Muntii Macinului


Munţii Macinului

Acesti munţi vechi din Europa, cu o vârstă de peste 300 de milioane de ani, şi care erau în tinereţea lor mai semeţi decât Alpii de astăzi sunt printre primii dintre munţii formaţi în Europa. In nord s-au format în orogeneza hercinică, iar în centru în orogeneza caledoniană Munții Măcinului sunt situați în sud-estul României, respectiv în nord-vestul Dobrogei, în județul Tulcea, între Valea Dunării şi Valea Luncaviței.
Sunt oameni ce susţin ca munţii Măcinului ar fi doar nişte dealuri golaşe, ce abia depăşesc 400 de metri, însă se înşeală amarnic fiind unici prin felul lor munţi Macin te invită într-o lume sălbatică, unicitatea fiind data de uimitoarea zestre de fauna şi flora.
În apropierea Parcului Naţional Munţii Măcinului, pe teritoriul comunelor Horia şi Izvoarele, există Rezervaţia Naturală Dealul Consul care, alături de poiană ‘Regele Ferdinand’, de pe teritoriul comunei Niculiţel, a fost declarată rezervaţie naturală încă din anul 1927, fiind astfel cea mai veche arie de acest tip din România. Valea Fagilor, o altă rezervaţie naturală din Munţii Măcinului, se află în comună Luncaviţa şi se remarcă prin prezenţa unică a fagului.
imagini muntii macinului
Pe traseul care porneşte în circuit din oraşul Macin, în partea nordică a Culmii Pricopan, poteca către sau dinspre Fântâna cu Leac, este străjuită de un Sfinx, O piatră şlefuită de vânt şi de secole. Aşa a apărut Sfinxul, despre care cred că foarte puţini amatori de drumeţii montane îl ştiu.
Munţii Macinului sunt printre munţii foarte puţini cunoscuţi de la noi şi chiar e o întreagă zonă foarte superbă şi spectaculoasă.În apropierea oraşului Macin se afla satul Greci, locul de plecare a multor trasee pentru turişti. Chiar peste drum de Greci este şi satul Turcoaia în apropierea unei vechi cariere de granit în urma săpăturilor în masivul Iacobdeal, aici natura a născocit ceva fantastic: pe fundul unei vechi galerii de exploatare a izbucnit un izvor, care a umplut rapid parte din cariera şi a format lacul Iacobdeal, unic ca mod de formare.
Din punctul de vedere al faunei, munții Măcinului asigură un loc de trăi pentru numeroase specii amenințate cu dispariția. Un bun exemplu este cel mai mare şarpe de la noi din ţară ,este cunoscut ca şi balaurul dobrogean şi are o lungime a corpului de 1,2 până la 2 m nu este un şarpe veninos şi este considerat o specie pec ale de dispariţie.
În concluzie aparenţele înşeală sub aspectul de munţii bătrâni se afla esenţa naturală vie, sălbatică şi unică în România ce te face să te opreşti şi să priveşti munţii Macin cu admiraţie

Articol scris de Adelin Tuluceanu

Sursa poza
http://www.descoperadeltadunarii.ro/

Un comentariu

  • Elevii

    Da,cu ajutorul vostru am luat bacul. Sunteti minunati dar cred ca suntem cam subapreciati. Cuvintele mele sunt nimic pe langa ce sentient mare de respect am fata de voi. Doar de pe net am invatat si am luat 7.50 la geografie in 2 saptamani! Nu ma simteam bine daca nu va lasam un mic mesaj de multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.