Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Muntii Curcubeu Zhangye Danxia – o splendoare geologica

Parcul geologic Zhangye Danxia  este situat în provincia Gansu din China asiatică, iar cel mai apropiat oraș este Zhangye.
Peisajul cuprinde stanci rosii ce au inaltimi de cateva sute de metri si este o spectaculozitate aparte.

 

 

Aflata pe Drumul Mătăsii din provincia Gansu din nord-vestul Chinei, această gamă stupefiantă de geologie colorată îi așteaptă pe cei care sunt dispuși să o găsească. Forme Roșii , portocalii și galbene se dezvăluie de-a lungul munților într-o armonie multicolora .

Formele Danxia s-au format prin eroziunea gresiei roșii, ce a dus la formarea de varfuri izolate și , stratificate si abrupte. Structura sa geologică specială, combinată cu condiții de deșert pe termen lung, eroziunea combinata cu îngheț și eroziunea eoliana și a apei a dat naștere aspectului său actual .

Munții Curcubeu se caracterizează în mare măsură prin această colorare cu oxid de fier a formațiunii sale de gresie Danxia.

De cele mai multe ori oxizii de fier conferă un pigment roșu închis, dar cu toate acestea, există cazuri în care oxizii formează culori diferite.  Limonitul oxidat  poate da o culoare maro sau galbena gresiei, magnetitul poate colora in negru. Dacă există sulfură de fier, veți obține o culoare galbenă metalică conferită de sulf. Culoarea verde se datorează adesea argilei cu clorit sau silicat de fier.

Danxia este un peisaj impresionant și unic de mare frumusețe naturală. Conglomeratul roșiatic și gresia care formează acest peisaj de o frumusețe naturală excepțională s-au constituit în vârfuri spectaculoase, stâlpi, stânci și chei impunătoare. Danxia conține o mare varietate de forme bine dezvoltate, cum ar fi vârfuri, turnuri, mesas, cuestas, stânci, văi, peșteri și arcade.

Poze cu acesti munti colorati poti viziona aici

 

https://www.atlasobscura.com/places/zhangye-national-geopark
https://whc.unesco.org/en/list/1335/

https://www.huffpost.com/entry/rainbow-mountains-china-danxia-landform_n_3683840

https://whc.unesco.org/en/list/1335/

https://www.forbes.com/sites/trevornace/2016/03/02/rainbow-mountains-china-earths-paint-palette/

https://www.huffpost.com/entry/rainbow-mountains-china-danxia-landform_n_3683840