Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Muntii Anzi

Muntii Anzi

Muntii Anzi numiti si “Marele zid vulcanic” sau “Cordiliera de Los Andes” sunt localizati in partea de vest Americii de Sud pe o lungime de peste 7500 de km.
Muntii Anzi au fost separati in 3 mari grupe astfel:
-Anzii de Nord ce se intind intre 2 grade latitudine sudica(valea superioara a Maranonului) si tarmul Nordic al Marii Caraibilor.
-Anzii Central ice se desfasoara mult in latime (650 de km).Aici apar altitudini de peste 6000 de m(vf Huascaran,Llullaillaco,Coropuna);podisuri inalte(podisul Boliviei cu lacul Titicaca); depresiunile sarate numite salar(Salar de Atacama, Salar de Uyuni, Salar de Arizaro)
-Anzii Sudici se individualizeaza net din cauza unei regiuni depresionare (depresiunea tectono-erozica chiliana),si prin aparitia tarmului cu fiorduri.

Muntii Anzi s-au format in timpul orogenezei alpine in faza laramica(in cretacicul superior). In structura geologica un rol important il ocupa rocile magmatice. In muntii Anzi o raspandire foarte mare o au vulcanii ce sunt distribuiti astfel:
-Seria Columbiana ce se intinde pe odistanta de cca 600 de km. In aceasta serie cei mai cunoscuti vulcani sun Purace si Tolima.
-Seria ecuadoriana cuprinde un numar foarte mare de vulcani active si stinsi, fiind renumiti pentru altitudinea lor . Cel mai cunoscut este vulcanul Cotopaxi.

Vulcanul Lullaillaco
-Seria peruviano-boliviana are 8 vulcani active dintre care cei mai cunoscuti sunt Huallatiri(6693 de m) si Cerro Licancaur(5930 m).
-Seria chiliano-argentiniana a vulcanilor din muntii Anzi se remarca prin vulcanul Llullaillaco ce are inaltimea de 6750 m.
Muntii Anzi
In ansamblul lor sunt considerati ca fiind a doaua regiune seismica a lumii dupa arhipelagul japonez. Zona cea mai seismica se intinde de-a lungul grabenului tectonic al Atacamei si in valea longitudinala chiliana. In decursul istoriei cele mai cunoscute cutremure care s-au desfasurat in in aceasta zona au fost:
1.Cutremurul din 1647 cand la Valparaiso si Santiago au murit 3000 de oameni
2.Cutremurul din 1835 ce a distrus orasele Concepcion,Talcahuano,Chilan si altele
3.Cutremurul din 1906 care a lovit din nou orasul Valparaiso
4.Cutermurul din 1939 ce a avut epicentrul in apropierea orasului Concepcion si a dus la moartea a 10000 de oameni.
5.Cutremurul din 1960 care a zguduit tarmul statului Chile (au erupt atunci 12 vulcani ce erau considerati stinsi). Acest cutremur a facut 6000 de victime.
6.Cutremurul din 1965 cu epicentrul in valea longitudinala a dus la ruperea barajului la El Cobra si moartea a 1500 de oameni
7.Cutremurul din 31 mai 1970 a afectat o suprafata de 83000 km patrati si a facut peste 50000 de victim fiind considerat ca fiind unul dintre cele mai mari cataclisme din muntii Anzi.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.