Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Marele Canion

Marele Canion

Mod de formare


Acum circa 2 miliarde ani exista in aceasta zona un lant de munti alcatuit din roci magmatice si metamorfice. Acesti munti au fost complet erodati in timp, formandu-se in final o zona neteda. Oscilatiile climatice aparute de a lungul vremii, au facut ca oceanul sa inainteze si sa se retraga de pe aceasta zona lasand in urma sedimente ce s-au suprapus. Formarea muntilor Stancosi (acum cca 60 de milioane ani) s-a datorat contactului existent intre placile tectonice. Povestea canionului incepe in urma cu 17 milioane ani, atunci cand raul ce curgea peste platoul Colorado incepe sa se adanceasca in propria albie.

Adancirea lui a fost accelerata si de miscarile de inaltare (intre 17- 5 milioane ani) ce au ridicat zona, obligandu-l astfel sa se adanceasca mai puternic. In jurul valorii de 5 milioane ani raul Colorado isi schimba cursul , deoarece este captat de catre un alt rau. In concluzie formarea canionului Colorado se datoreaza eroziunii raului ce s-a produs simultan cu inaltarea zonei.

Descriere

Grand Canyon reprezinta o destinatie turistica importanta ( peste 4 milioane de turisti anual) ce este localizata in partea de sud vest a platoului Colorado pe teritoriul statului Arizona. Canionul are o lungime de cca 447 de km, o latime ce variaza intre 400 de m si 24 de km si are o adancime de aproximativ 1600 m. Straturile geologice expuse in canion reprezinta o inregistrare a evolutiei vietii pe Terra in ultimii 2 miliarde de ani. Fiecare strat are in componenta lui dovezi care arata tipurile de vietuitoare existente la momentul respectiv pe Terra. Analizand aceste straturi putem observa si starea teritoriului respectiv la un moment dat ( Ex: scoicile din calcare ne arata ca la momentul respectiv zona era acoperita de apa). Eroziunea canionului continua si astazi dar la o intensitate mai redusa. Apa este factorul principal de eroziune prin torentii si viiturile pe care le produce pe versantii canionului. Gheata (prin faramitarea rocilor) si vantul ( eroziune eoliana) contribuie si ele la eroziunea zonei.

Biodiversitate

Grand Canyon National Park a fost realizat la 26 februarie 1919 printr-un act al Congresului.
Pana in prezent au fost identificate peste 1000 de specii de plante. Dintre acestea 11 sunt specii rare. In ceea ce priveste fauna aici apar 76 de specii de mamifere, 299 de specii de pasari,41 de specii de amfibieni + reptile si 16 specii de pesti.

Sursa:
http://www.bobspixels.com
www.slideshare.net
http://www.can-do.com
http://www.nps.gov
http://whc.unesco.org/en/list/75

Grand Canyon, canionul colorado,canioane mari,cele mai mari canioane,defilee mari,canioanele din lume,canioanele mari,cel mai larg canion,canioane celebre,canionul,canioane,cele mai mari canioane,Grand Canyon, Colorado Canyon, large canyons, the largest canyons, gorges large canyons in the world, large canyons, the largest canyon famous canyon, canyon, canyons, the largest canyons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.