Lupul (Canis lupus)
Lupul
Face parte din familia canidae.
In Romania populatia de lupi estimata la 3000 de exemplare.
Lupul caracteristici
– are lungimea corpului de 90 – 150 cm;
– are lungimea cozii cca. 30-50 cm;
– greutatea masculului e intre 20 – 60 kg, iar a unei femele e intre 18-50 kg;
– traieste in medie 7-10 ani in libertate, 20 in captivitate
Auzul lupului este bine dezvoltat, acesta poate sa auda de sase ori mai bine decat omul. Culoarea lupilor poate sa varieze de la albul pur al lupului arctic pana la negrul lupilor din padurea americana. Lupii din Europa sunt in general uniform colorati, culoarea predominanta fiind cenusiul. Lupul are o greutate ce variaza in functie de marimea prazii cu care se hraneste. In Romania lupul cantareste in medie 35-40 de kilograme.
Exista credinta ca lupul vede doar in alb si negru. Comparativ cu omul, lupul vede mult mai bine miscarea. Simtul mirosului la lup este cel mai bine dezvoltat, acesta purtand detecta mirosul pana la nivel de molecula. nasul este organul principal de detectie al vanatului, a partenerilor din cadrul haitei si a omului.
Caracterizand lupul, academicianul Ion Simionescu scria urmatoarele:
‘Blana lui e sura; se schimbă prin naparlire, devenind mai ruginie vara, mai galbie iarna, de unde si proverbul „lupul îsi schimba parul, dar naravul ba” . Are un mare cusur: e prea lacom; vorba aceea: „la mancare lup, la treaba vulpe si la somn butuc”. Cand a dat între oi, omoară cu nemiluita; se citeaza cazuri cand a sfarcuit o treime dintr-o turma.Din toate cate a omorat, nu taraie decat una în desişul padurii, unde o mananca pană ce nu lasa decat ciolanele.Lupii sunt rai mai ales iarna. Vara mai merge. Traiesc singurateci sau cel mult perechi si găsesc lesne de mancare, caci ca si vulpea nu se dă în laturi nici de la un ospat de soareci ori chiar de broaste. Dar cand gerul se lasa, iar omatul acopera orice ar putea să le multumeasca foamea, atunci sunt periculosi.’
Lupul- cum ii recunosti urma
Lupul merge in linie dreapta
Daca urmezi urma partie, iti vei da seama cine a trecut pe acolo. Cainii, de regula nu merg unul in spatele celulialt si sunt interesati de lucrurile din preajma potecii astfel ca urma lasata de ei este in zig-zag, de pe alta parte, lupul cauta prada la distante mari fiind interesati de ce se intampla la 200 de metri in fata lor, astfel ca distanta dintre pasi este mare si constantam iar linia urmelor este de obicei dreapta.
Spre deosebire de urma lupului, in urma rasului nu se imprima ghearele, iar urma vulpii este mult mai mica.
Urme de lup
Lupul de obicei nu ataca omul, mai degraba il evita.
Sursa: http://switchboard.nrdc.org
Din flora si fauna Romaniei, Ion Simionescu Ed. Ion Creanga 1981
Materiale informative Parcul National Retezat