Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Laguna albastră

Laguna albastră

Laguna albastră, din Islanda, este o piscină naturală cu apă, încălzită de apa vulcanilor, fiind situată în mijlocul unui imens câmp de lavă, format de intensa activitate vulcanică din peninsula Reykjavik .

laguna albastra
laguna albastra

Cum funcționează?
În imediata apropriere, un izvor termal de mare adâncime trimite apa la suprafață, apă ce este folosită, în primul rând, la turbinele care generează curent electric. După ce aburii și apa trec prin acestea ajung în sistemul de încălzire al orașuului. Tot din acest izvor, laguna este umplută, iar apa este schimbată din două în două zile.
Laguna Albastră este deosebit de bogată în minerale, precum sulf și siliciu, considerate adevărate medicamente pentru tratarea bolilor de piele.

laguna albastra islanda
laguna albastra islanda

Tot aici, la Laguna Albastră, există cel mai bun spa medical din lume, fiind premiat de cinci ori cu Steagul albastru și situat în top 10 spa-uri din lume. Aflată la nord de Grindavik, Laguna Albastră marchează capătul sud-vestic al faliei dintre placa tectonică nord-americană și cea Euroasiatică, ce străbate Islanda spre nord-est.

islanda laguna albastra
islanda laguna albastra


Formare

Laguna albastră a fost creată artificial, în anul 1976, din cauza scurgerilor de la centrala electrică Swartsengi, care pompa apă geotermală, încălzită de la aproximativ 2 km adâncime . Din anul 1981, oamenii au început să se scalde în apele acestei lagune, descoperind puterile vindecătoare pe care aceasta le avea. În anul 1992, s-a înființat compania Blue Lagoon, complexul fiind accesibil publicului în schimbul unui bilet de intrare sau abonament.

Temperatura constanta a apei ramane de cca 40 grade Celsius. Suprafata destul de mare a acestui lac termal, precum si sutele de oameni alaturi de care te afli te fac sa traiesti o senzatie unica.Apa este foarte calda si contine foarte mult siliciu. Din cauza faptului ca este sarata poti pluti chiar daca nu stii sa innoti
prea bine.

In laguna Albastra este si o mica cascada de cativa metri unde poti sa stai pentru a te relaxa la maxim in acest tinut mirific. Totusi din cauza faptului ca Islanda este o tara dezvoltata din punct de vedere economic preturile sunt destul de piperate, dar pentru cei cu dare de mana acestia pot beneficia si de alte servicii extra.
Laguna Albastra are o suprafata de 5000 m patrati.

De unde numele?
Mineralele de silicat dau apei o culoare albastră de aici și numele de Blue Lagoon.

laguna albastra din islanda
laguna albastra din islanda

Sursa:

www.paralela45.ro /destinatie/laguna-albastra-blue-lagoon-islanda,
www.amfostacolo.ro /impresii9.php?iid=32821&d=descopera-islanda—calatorii,

www.cunoastelumea.ro