Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul roz Hillier

Lacul roz Hillier

Lacul roz Hillier este localizat pe Middle Island, arhipelagul Recherche, în Australia. Marea ciudățenie este dată de culoarea apei, care este roz, ceea ce face ca de sus lacul să semene cu o…gumă de mestecat.

lacul hilier
lacul hilier

Nu se știu încă motivele pentru care culoarea apei lacului este roz. Mulți au speculat faptul că rozul ar fi dat o vopsea produsă de Dunaliella salina și Halobacteria, dar bănuielile acestora nu au fost confirmate. Altă ipoteză este că bacteriile halofilice de culoare roșie s-au fixat în crustele de sare. Fiind în număr foarte mare au colorat apa lacului în roz. Totuși, până în prezent nu s-au găsit urmele unor asemenea bacterii .

Lacul Hillier
Lacul Hillier

În 1950, insula a fost vizitata de un grup de oameni de știință care se asteptau să găsească într-un lac de apa sarata unele alge, care confera culoare rozalie. Analiza probelor din apa nu au relevat asemenea alge.
Lacul Hillier este destul de mic, lungimea sa este de 600 de metri, iar lățimea sa nu este mai mare de 250 de metri. Lacul este separat de Oceanul de Sud prin doar o fâșie subțire de nisip

Lacul roz australia
Lacul roz australia

A doua mare trăsătură este salinitatea, deosebit de mare, care se aproprie de cea a Mării Moarte. Din punct de vedere istoric, Lacul Hillier a fost descoperit pentru prima oară, în anul 1802, de către navigatorul britanic Matthew Flinders cand a urcat pe cel mai inalt punct de pe insula.Intre 1920-1940 insula a fost vizitata de vanatorii de balene, iar la inceputul sec XX a inceput sa se extraga pentru o perioada scurta sare.

Lacul Roz Hilier
Lacul Roz Hilier

Astăzi este înconjurat de o plajă de nisip și mărginit de păduri de niaouli și eucalipt. Acum, lacul și habitatul său înconjurător a devenit accesibil numai pentru oamenii de știință care lucrează în regiune, în timp ce vizitarea publicului în acest domeniu este extrem de limitată. Un alt lac roz interesant este in Senegal lacul Retba cel mai mare lac roz din lume.

lacul hilier din australia
lacul hilier din australia

Sursa:
www.romaniatv.net/
www.fiicurios.ro
http://hillierlake.com/
Flickr/Thomas Mader
http://viola.bz/pink-lake-hillier/
https://mufthansa.wordpress.com/tag/lake-hillier/

http://cdn.bloggersdelight.dk/