Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Lacul Balea

 

Lacul Bâlea

Mergând spre zona Sibiului, mai exact în zona Munților Făgăraș, avem ocazia să găsim un lac cu o limpezime de poveste, a cărui legendă ne duce cu gândul la timpurile legendare1. Lacul Bâlea, căci despre el este vorba, este un lac glaciar, care s-a format într-un circ glaciar în urmă cu mii de ani.

balea lac
balea lac

Nu impresionează prin dimensiuni, fiind întins pe o suprafață de 46 508 km 2 și o lungime de 360 de m. Pentru a-l proteja, autoritățile, l-au declarat rezervație științifică în anul 1932. Legat de acest lac există și o legendă. Potrivit acesteia, la poalele munților Făgăraș trăia un cioban pe nume Bâlea.

lacul balea
lacul balea

 

Era cel mai mic din cei cinci copii ai unei femei sărace, rămasă văduvă. Din toți, acesta era singurul care nu se însurase, deși mama lui îl tot ruga să găsească o mireasă. Într-o zi, în timp ce se plimba, observă un urs pe care îl alungă. Pățania sa este auzită de rege, care îl chemă la curte și, în scurt timp, îl numi căpetenia oștilor sale. După o perioadă, i se face dor de casă și cere împăratului să plece. Acesta acceptă cu greutate, deoarece se atașase de băiat. Ajuns acasă, este vizitat, într-o seară, de o bătrână vrăjitoare, care se transformă într-o femeie incredibil de frumoasă. Bâlea este cucerit și se pregătește să se însoare cu aceasta.

Auzind vestea, o altă vrăjitoare din împrejurimi pornește o furtună chiar în ziua nunții, furtună în urma căreia cei doi pier în apele unui lac din apropiere. Mama băiatului observă dispariția celor doi, iar sătenii, mișcați de soarta tragică a acestora, au botezat lacul cu numele băiatului, cel de Bâlea. Lacul începe să fie promovat din anul 1800 de către Societatea Carpatină a Transilvaniei. Tot în acest scop, în anul 2006, a fost construit în apropiere primul hotel de gheață din Europa de Est, sub forma unui iglu de 16 locuri. În timpul verii se poate ajunge aici pe Transfăgărășan, iar în restul perioadelor cu telecabina.

Sursa

1ro.wikipedia.org/wiki/lacul_balea, www.balealac.ro, www.welcometoromania.ro, www.descopera.org.

www.hotelguru.ro