Insula Fraser cea mai mare insula de nisip
Insula Fraser cea mai mare insula de nisip
În anul 1770, James Cook un explorator naviga de-a lungul coastei de est a Australiei . Mergând, a descoperit o insulă mare de nisip căruia nu i-a acordat atenția necesară. Era Insula Fraser, o insulă situată în vestul Australiei, mai exact pe coasta de sud a statului Queensland. Are o lungime de aproximativ 120 de kilometri și o lățime de aproximativ 24 de kilometri. În prezent, este recunoscută ca fiind cea mai mare insulă de nisip din lume. În anul 1992 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Cum a apărut?
Potrivit dovezilor științifice, tonele de nisip din care e formată insula provin din Cordiliera Australiană, un lanț muntos ce se întinde pe coasta estică a Australiei. În decursul timpului, ploile abundente au desprins fragmente de rocă din munți, care mai apoi au fost luate de ape și râuri și duse în largul mării. Acolo s-au oprit la fundul oceanului astfel acumulându-se și formându-se Insula Fraser. Apele Oceanului Pacific au continuat să depoziteze nisip pe plajele insulei formând dune. În depresiunile din interiorul dunelor s-au format peste 40 de lacuri de apă dulce. Datorită faptului că lacurile s-au format în depresiunile din vârful dunelor, li se spune ,,lacuri cocoțate”. De ce apa nu s-a pierdut prin infiltrarea sa în dune? Deoarece există o infiltrare organică, lacul fiind etanșeizat cu turbă formată parțial din frunze, scoarță de copac și ramuri descompuse. Tot pe această insulă se găsesc și lacuri-fereastră, care se formează în depresiunile aflate sub nivelul pânzei freatice. Apa dulce se infiltrează în aceste goluri, dând naștere unor bazine cu apă limpede ca cristalul. Ele nu sunt altceva decât niște deschideri în pânza freatică. În fiecare an, aceste lacuri sunt alimentate de aprox 1500 mm de precipitații pe an.
De unde vine numele?
Denumirea insulei se datorează unei tragedii. În anul 1836, bricul Stirling Castle a naufragiat, iar căpitanul James Fraser și soția sa, Eliza, au reușit să ajungă pe insulă. Băștinașii, din păcate, l-au ucis pe căpitan, lăsând-o în viața doar pe soție. În amintirea celor întâmplate, localnicii au botezat insula Fraser (înainte se numea Marea Insulă de Nisip). Pe această insulă găsim câinele dingo, câinele sălbatic australian, dar și vulturul de mare cu burta albă sau pasărea vânătorului.
Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Fraser,
www.actualitati-arad.ro,
www.egirl.ro