Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Influenta padurii asupra elementelor climatice

Influenta padurii asupra principalilor parametri climatici 

Padurea reprezinta un ecosistem complex, alcatuit din mai multe etaje de vegetatie in interiorul careia se creeaza un microclimat specific.

Probabil ca ati sesizat si dumneavoastra diferentele de temperatura existente intre padure si un camp deschis sau gradul diferit de umezeala dintre cele doua suprafete. Prin componenta ei floristica si prin distanta existenta intre arbori, padurea influenteaza caracteristicile elementelor climatice din atmosfera.

Padurea influenteaza luminozitatea

Radiatia directa provenita de la soare ajunge la nivelul solului, in functie de gradul de impadurire al zonei respective. S-a observat ca padurile de molid, brad si fag sunt mai putin luminoase din cauza desimii si inaltimii arborilor, iar cele de ulm si frasin sunt luminoase. La nivelul solului in interiorul unei paduri ajunge doar o mica parte din radiatia solara, deoarece este  interceptata de partea superioara a coronamentului sau de etajele inferioare. Astfel din cantitatea totala de radiatie coronamentul arborilor absoarbe cca 35-70%; reflecta intre 20-25% si lasa sa ajunga la sol doar intre 5 si 40%. 

 

 

Influenta padurii asupra luminozitatii

                       a-lumina reflectata;  b-lumina retinuta ; c-lumina patrunsa la sol

Sursa:  Negulescu, Stanescu (1964)

Padurea modifica temperatura

In cadrul unei paduri temperatura difera pe verticala. Radiatia solara care este interceptata de partea superioara a coronamentului arborilor contribuie la cresterea temperaturii in etajul superior, etajul inferior ramanand mai rece. Astfel temperatura in timpul verii este mai coborata cu cca 8 grade fata de zonele vecine, iar in timpul iernii temperatura este mai ridicata cu cca 0,5 grade. In timpul noptii , trunchiurile si coronamentul arborilor emit radiatie calorica pastrand astfel padurea mai calda.  

Influenta padurii asupra temperaturilor

                Influenta padurii asupra temperaturilor (Marcu 1983)

 

Umiditatea este influentata de prezenta padurii

Indiferent de anotimp padurea este mai umeda in comparatie cu zonele vecine, din cauza evapotranspiratiei plantelor. S-a observat ca in timpul verii umiditatea este cu cca 10% mai mare, iar in timpul iernii cu cca 5%.  Ziua partea superioara a padurii are o umiditate scazuta din cauza radiatiei solare directe, urmand ca noaptea din cauza racirii aerului sa se depuna un strat consistent de roua. Etajul inferior prezinta o umiditate mai mare in functie de distanta dintre arbori si componenta floristica (padurile de molid sunt mai reci).

Vapori de apa deasupra unei paduri
Vapori de apa deasupra unei paduri

Padurea influenteaza precipitatiile

Precipitatiile sunt cu pana la 10% mai mari in interiorul unei paduri. Aceste diferente sunt puse pe seama solului umed din padure (suplimenteaza cu vapori de apa aerul), transpiratia plantelor, temperatura mai scazuta de deasupra padurii (contribuie la realizarea condensarii) si pe fenomenele climatice care ar spori umiditatea (chiciura,poleiul, roua). Totusi exista cercetatori care considera ca diferentele pluviometrice dintre padure si zonele vecine s-ar datora conditiilor in care se realizeaza masuratorile. Astfel pluviometrele amplasate in poienile din padure lipsite de vant ar intercepta o cantitate mai mare de precipitatii, iar cele amplasate in camp deschis ar inregistra o cantitate mai redusa din cauza prezentei vantului.

Padurea influenteaza directia si viteza vanturilor

Padurea functioneaza ca “un baraj” in fata maselor de aer obligandu-le sa-si schimbe directia (vertical), dar si viteza. In consecinta in interiorul padurii va patrunde doar o mica parte din aerul aflat in miscare.

Viteza vantului este influentata de frecventa arborilor si de compozitia floristica. Studiile au aratat ca intr-o padure de molid atenuarea vantului se face la o distanta de cca 35 m fata de liziera, iar intr-una de stejar (mai rara) la 230 de m. Din cauza diferentelor termice existente intre padure si suprafata exterioara pot aparea curenti de mica intensitate.

Influenta padurilor asupra vantului

 

 Influenta padurii asupra vanturilor(Marcu 1983)

 

 

 

 

Padurea influenteaza durata si grosimea stratului de zapada

In interiorul unei paduri stratul de zapada persista mai mult (cu pana la 3 saptamani) din cauza coronamentului arborilor. Grosimea stratului de zapada difera fiind mai gros in padurile de foioase si mai subtire in padurile de conifere. Diferenta se datoreaza faptului ca padurile de conifere fiind mai dese intercepteaza zapada la nivelul cornamentului.

Coronamentul arborilor sustine zapada
Coronamentul arborilor sustine zapada

 

Surse:

Meteorologie si climatologie;Sterie Ciulache;Ed Universitara;2004

Climatologie generala;Rodica Povara;Ed Fundatiei Romania de Maine;2004

http://www.destination360.com/ rainforest

www.alpinet.org

 

topoclimat,cum influenteaza padurea temperatura,microclimatul de padure,influenta padurilor asupra precipitatiilor,umiditatea din padure,clima,padurea,topoclimates, how temperature affects the forest, forest microclimate, forest influence on rainfall, humidity in the forest, climate, forest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.