Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Harta fizica a lumii

Harta fizica a lumii

Harta fizica a lumii reprezinta un material didactic ce nu trebuie sa lipseasca din dotarea unui cabinet de geografie. Vizualizand aceasta harta elevii pot face corelatii intre fenomenele ce se petrec la nivel global. Pe harta fizica a lumii apar reprezentate unitatile de relief, raurile, lacurile s.a .

Cum recunosc pe harta fizica a lumii treptele de relief

Treptele de relief sunt reprezentate prin culori. Culoarea verde reprezinta unitatea de campie, prin culoarea galbena se redau dealurile si podisurile, iar culoarea maro reprezinta unitatile montane. Urmarind scara culorilor aflata in partea inferioara a hartii puteti aprecia inaltimile unor zone sau adancimile marilor in anumite sectoare. Veti observa ca la o altitudine mai mare intensitatea culorii e mai mare. Urmarind aceasta harta puteti face o analiza completa a unitatilor montane de pe glob.

Cum calculez distanta pe harta fizica a lumii
Distantele se calculeaza cu ajutorul scarii hartii. Exprima echivalentul unui centimetru de pe harta pe suprafata Pamantului. Poate fi redata in mod numeric (1:25.000) sau in mod grafic(segmente de cate un centimetru cu valoarea in metri sau kilometri corespunzatoare pe teren). Cu cat scara hartii este mai mare, cu atat este mai amanuntita(rauri,asezari,drumuri suprafete cu padure). Tocmai din cauza asta pentru analiza de amanunt se folosesc harti la scara mare(1:25.000), iar pentru redarea unor suprafete extinse se folosesc harti la scara mica (1:200.000).

Componente harta fizica a lumii
Elementele ce compun harta fizica a lumii sunt:
-elementele matematice
-elementele de continut
-elementele intocmirii si editarii

Harta fizica a lumii
Harta fizica a lumii

Harta fizica a lumii importanta
Spre deosebire de alte mijloace de cunoastere aceasta harta ne ofera urmatoarele avantaje:
-pe suprafata ei sunt reprezentate elemente de pe intreaga suprafata a globului
-prezinta doar elementele principale ale suprafetei terestre (cele secundarea nu sunt reprezentate)
-poate fi folosita in salile de curs,in laboratoare sau in munca de teren

Unde poti gasi harta fizica a lumii
Harta fizica a lumii o poti gasi in marile librarii (in formate diferite) sau o poti comanda de pe internet. Daca vrei cu adevarat sa inveti geografie atunci ai nevoie neaparat de harta fizica a lumii.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.