Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Globul pamantesc

Globul pamantesc

Ce este globul pamantesc

Globul pamantesc reprezinta o miniature a formei Terrei.Numarul si marimea elementelor ce pot aparea pe suprafata sa sunt insa limitate. Pe globul pamantesc sunt redate continentele, bazinele oceanice, cele mai importante rauri, lacuri, formele majore de relief orasele si caile de comunicatii cele mai inseminate.. In present este utilizat in scoli pentru a ilustra forma Pamantului, miscarea de rotatie precum si unele consecinte geografice, dar si pozitia geografica a diferitelor regiuni. Pe globul pamantesc meridianele si paralele apar sub forma unor cercuri.

Latitudine si longitudin

Aceste linii sunt dispuse paralel cu linia ecuatoriala, care se afla exact la mijlocul distantei dintre Polul Nord si Polul Sud. Liniile de latitudine se masoara in grade, ecuatorul fiind la latitudinea de 0°, Polul Nord la 90° spre nord si Polul Sud la 90° spre sud. Latitudinea unui punct este unghiul din centrul Pamantului intre punctul respectiv si ecuator.

Dispuse perpendicular pe liniile de latitudine sunt liniie de longitudine, sau meridianele. Fiecare linie de longitudine trece atat prin Polul Nord cat si prin Polul Sud. Liniile de longitudine se masoara de la primul meridian, sau longitudine de 0°. Aceasta linie de longitudine, care s-a stabilit prin conventie internationala, trece prin Greenwich, in Londra. Gradele de longitudine se masoara la 180° spre est si 180° spre vest de primul meridian.

Globul pamantesc

In lume exista orase unde s-au realizat edificii ample ce reprezinta globul pamantesc. In cele ce urmeaza o sa va arat o serie de imagini cu astfel de constructii.

Globul pamantesc

The giant globe in the lobby of The News Building in New York City

Globul pamantesc

Mapparium Boston

Eartha Maine

Pe sit-ul http://www.earthbrowser.com/ exista o aplicatie care te va ajuta sa intelegi o serie de fenomene care exista  pe globul pamantesc. Poti vedea aici  unde e zi si unde e noapte , unde sunt plasati satelitii in jurul Pamantului, poti vedea zonele noroase de pe Terra precum si alte lucruri. Aplicatia e extrem de interesanta si o recomand tuturor.

Cum se realizeaza globul pamantesc

Probabil ca sunteti curiosi cum se realizeaza un glob pamantesc intr-o fabrica. Urmarind filmuletul youtube care dureaza aprox. 4 minute veti observa ca exista o munca minutioasa pana la aparitia unui astfel de material didactic.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.