Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Fronturi atmosferice si mase de aer cald si rece experiment

Fronturi atmosferice si mase de aer cald si rece

Primim diferite tipuri de vreme din cauza modului în care aerul cald și aerul rece se mișcă în jurul nostru în atmosferă.

De Ce vei avea nevoie:

Un rezervor mare, clar (un rezervor de pește gol ar fi ideal)

Apa caldă și rece

Două căni de plastic

Pietre mici (pietricele)

Colorant alimentar/acuarele

Ce sa fac:

1. Umpleți rezervorul cu apă la temperatura camerei pentru a reprezenta atmosfera

2. Puneți câteva pietricele mici în fiecare dintre cele două căni pentru a acționa ca greutăți.

3. Toarna apa fierbinte si cateva picaturi de colorant alimentar/acuarele rosu intr-una din cani pentru a reprezenta masa de aer calda.

4. Umpleți cealaltă cană cu apă foarte rece( de la congelator) și adăugați o culoare albastră de colorat pentru a reprezenta masa de aer rece.

5. Puneți cele două căni în apă în același timp, una la fiecare capăt al rezervorului – pietricelele ar trebui să țină ceștile în partea de jos.

6. Urmăriți cu atenție cum se mișcă cele două ape colorate. Ar trebui să vedeți că apa roșie mai caldă ar trebui să se ridice în partea de sus, iar apa albastră mai rece ar trebui să se scufunde în partea de jos. La fel se intampla si in atmosfera cu masele de aer.

Ce e o masa der aer?

O portiune mare de aer ce are aproximativ aceeași temperatură și umiditate, o numim o masă de aer.In functie de localizarea lor pot fi: mase de aer continentale  deasupra continentelor -mai  sarace in umiditate; mase oceanice deasupra oceanelor care sunt umede ; tropicale pdeausupra zonelor calde sunt calde si reci la poli

Important – linia  de granita dintre doua mase de aer cu temperaturi diferite se numeste front atmosferic.

Aerul cald (arătat de apa dvs. roșie caldă) este mai puțin dens decât aerul rece (apa albastră rece), astfel încât aerul cald se ridică și se împinge în jos cu mai puțină presiune decât aerul rece. Pe măsură ce aerul se răcește, devine mai dens, deci se scufundă și, de asemenea, se împinge în jos cu o presiune mai mare.

Aerul cald fiind mai usor  fortat sa ridice deasupra.

Fronturile aduc o schimbare a vremii iar norii și precipitațiile sunt de obicei formate de catre fronturi.

Cand peste o regiune trece un front cald in zona respectiva e mai cald, iar cand trece un front rece e mai frig.

Frontul rece.

Atunci cand o masa de aer rece inainteaza catre o masa de aer cald intrand ca o pana sub acesta impingand-o  in altitudine. Frontul rece  se misca cu o viteza mai mare decat frontul cald si  aduce ploi torentiale Pe linia frontului pot aparea furtuni severe vara. Presiunea atmosferica creste brusc la trecerea frontului si temperatura scade

Dacă un front rece înlocuiește aerul instabil, se formează de obicei nori stratificați, iar apoi cerul devine clar (de aceea piloții preferă acest front).

De obicei, frontul rece trece în câteva ore.

Frontul cald

Atunci cand o masa de aer cald inainteaza catre o masa der aer rece, aerul cald fiind mai putin dens decat masa de ar rece, aluneca ascendent pe panta. Apar precipitatii, iar presiunea atmosferica incepe sa scada treptat, temperatura crescand.

Frontul cald se misca   incet cam cu 16-40 km/h.

La trecerea unui front cald, cerul este de obicei complet acoperit pe distante mari. Fronturile calde trec cu ploi, uneori cu furtuni.

Fronturile calde trec în câteva zile.

Iarna se poate semnala fenomenul de ploaie inghetata, odata ce aerul cald patrunde in altitudine, iar la sol se mentine masa de aer rece.

https://www.rgs.org/schools