Fauna abisala
Fauna abisala
Dat fiind faptul ca vegetatia lipseste in adancuri (exceptie unele fotobacterii), animalele abisale fie sunt carnivore fie se hranesc cu cadavrele animalelor ce cad de la suprafata.Majoritatea pestilor bentonici care se hranesc cu hrana vie prezinta o lacomie iesita din comun. Stau varati in mal tinand afara doar gurile enorme. Astfel de pesti sunt Eurypharynx pelecanoides si Megalopharynx.
Acestia pot largi gura extreme de mult si pot captura cu ea si pesti mai mari decat ei. Gura unui Eurypharynx pelecanoides ocupa mai mult de un sfert din lungimea corpului. Acest peste prezinta niste dinti mici fapt ce demonstreaza ca hrana principala e reprezentata prin crustacee si nu prin pesti mari.
Alti pesti de fund au falcile inarmate cu dinti ascutiti si inconvoiati, dar si cu pantece mari si elastice ce se pot dilata atat de mult incat pot cuprinde in ele prazi si de 3 sau 4 ori mai mari decat el. Astfel de pesti sunt Chiasmodus Niger si Melanocetus Johnsoni sau Himantolophus pacificus.
Pe fruntea celui din urma se gaseste o antena ce straluceste ca o momeala pentru a atrage alti pesti. Ceilalti pesti confunda antena respectiva cu o nada si sunt astfel mancati.
De altfel astfel de nade sunt comune si la alti pesti precum Stomias Boa si Gigantactis Vandhofenni. La acestia botul se prelungeste sub forma unei trompe . Varful acestei trompe e luminos si functioneaza ca nada pentru pestii care sunt atrasi de lumina in intunericul abisal.
In general atrofia ochilor e rar intalnita la animalele abisale, mai degraba ochii lor sunt mari. Unii pesti ca si unele cefalopode au ochi telescopici apropiati pe linia mediana ca tuburile unui binoclu. Un astfel de caz il prezinta Opistoproctus Soleatus. Exista si pesti orbi asa cum e cazul lui Aphionus gelatinosus.
Goblin Shark(Mitsukurina owstoni), care prezinta o prelungire proeminenta a botului. Specialistii apreciaza ca aceasta prelungire il ajuta sa gaseasca hrana in apele intunecate. Ceea ce nu si-au putut explica cercetatorii este greutatatea ficatului acestui rechin care cantareste un sfert din greutatea lui.
Pentru a vedea si alte specii interesante din mediul abisal accesati http://abyssalfauna.tumblr.com/
Sursa”:Biogeografie;Raul Calinescu
http://abyssalfauna.tumblr.com/