Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Edificii celebre cioplite in roca

Edificii celebre cioplite in roca

Mount Rushmore

Proiectul a fost realizat cu intentia de a atrage cat mai multi turisti in regiunea Dakota Sud din Statele Unite ale Americii. Ideea de a sculpta oameni eminenti in munte i-a venit istoricului Doane Robinson care a apelat la sculptorul Gutzon Borglum pentru a realiza acest lucru. Desi initial se alesese alta locatie Borglum muta proiectul la Mount Rushmore, pe motiv ca zona era luminata de catre soare mare parte din zi (avea expunere sud-estica)si roca era mai dura(granit), prezentand astfel garantia unei trainicii indelungate. La 4 iulie 1934 se dezvelea prima sculptura (George Washington), urmand ca 2 ani mai tarziu sa fie gata si Thomas Jefferson . Abraham Lincoln (sculptura inaugurata la 17 septembrie 1937) si Theodor Roosvelt (inaugurat in 1939) , sunt alti 2 presedinti sculptati de Borglum la Mount Rushmore.

Proiectul ce a saracit bugetul American cu cca 900000 de dolari a inceput in anul 1927 si s-a sfarsit in 1941.

Statuia lui Budha de la Leshan “Statuia lui Mile” cum era numita in antichitate este localizata pe versantul estic al muntilor Emei si are o inaltime de 71 de m si o latime de 28 de m.Constructia ei a inceput in anul 713 e.n in timpul dinastiei Tang si s-a sfarsit dupa 90 de ani. Pe cele 2 laturi ale statuii apar alte 90 de figuri mai mici ale lui Budha cioplite in gresie, ce sporesc astfel tenta spirituala a locului. In anul 1996 muntele Emei si statuia lui Budha au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial.

Statuile din Insula Pastelui

Circa 1000 de statui cu inaltimi de pana la 13 m, sculptate intre anul 1000 si 1600 strajuiesc de secole frumoasa insula polineziana. Au fost create din tuf vulcanic si sunt reprezentate prin figuri masculine. Motivul ridicarii acestor edificii nu este cunoscut in prezent.

Unii cercetatori considera ca figurile ar reprezenta capetenii importante sau spiritele stramosilor. Cea mai mare statuie este amplasata la “El Gigante” are 21 de m si 165 de tone; iar cea mai mica este amplasata la Poike si are 1,13 m inaltime.

Sfinxul Giza din Egipt
Este localizat in Egipt si se estimeaza ca are o vechime de cca 10000 ani.

Giza, Egypt — Twilight at Sphinx — Image by © Jim Zuckerman/Corbis

Inaltimea sa masoara 20 de m, lungimea este de 72 si reprezinta o figura mitologica zoomorfa ce infatiseaza un leu culcat cu cap de om.Astazi statuia se faramiteaza treptat din cauza poluarii si a vantului.

Statuia lui Decebal

Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa cu cei 55 de m inaltime si 25 de m latime. Aflata in apropierea orasului Orsova a fost sculptata la ideea si din banii omului de afaceri Iosif Constantin Dragan.
Lucrarile coordonate de sculptorul raman Florin Cotarcea au durat 10 ani (1994-2004) si au costat cca 1 milion de dolari.

Sursa

Homepage


http://www.ohranger.com
http://en.wikipedia.org
http://romanian.cri.cn
http://www.books-express.ro
http://www.studentie.ro
http://www.crestinortodox.ro
http://www.welcometoromania.ro

Edificii celebre cioplite in roca,statui celebre,statui pe glob,rushmore, gizeh,sfinx,statuia lui budha din leshan, statuile din insula pastelui,statuia lui decebal, statui,sculpturi celebre,monumente ,edificii sculptate,Famous buildings carved in rock, statues famous statues in the world, Rushmore, Giza, sphinx, statue of Buddha in Leshan, Easter Island statues, the statue of Decebal, statues, sculptures famous monuments, buildings carved

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.