Eclipsa de Soare si eclipsa de Luna demonstratie si informatii interesante
Eclipsele de Soare
O eclipsa solara se intampla atunci cand Luna trece prin fata Soarelui si lasa o umbra pe Pamant. Luna trece prin fața Soarelui, si blochează lumina spre Pământ. Soarele, Luna şi Pământul sunt în linie dreaptă pe acelasi plan cu Luna la mijloc.
Luna si Soarele vazute de pe Pamant par ca au acelasi diametru. In realitate Luna are un diametru mai mic de 400 de ori fata de Soare, iar la o eclipsa totala Soarele e de 400 de ori mai departe de noi. Se creeaza un fel de potriveala si Luna poate ascunde complet Soarele .
Ca sa asisti la o eclipsa totala de Soare trebuie sa fi pozitionat pe glob unde cade umbra Lunii care are un diametru de cca 100 de kilometri si merge cu viteze mari ( cca 1700 km/h). Zonele de pe Pământ care sunt traversate de penumbră, se bucura de eclipsa partiala de Soare. Diametrul mic al Lunii face ca sa nu fie acoperita la o eclipsa totala de umbra Lunii tot globul.
Tipuri de eclipse solare
Eclipsa totala- Soarele este obturat complet de Lună
Eclipsa inelară – din soare se mai vede doar marginea
Eclipsa hibrid – eclipsa intermediara intre solara si inelara. In unele parti ale Terrei se vede inelara in altele totala.
Eclipsa parțială – Luna obtureaza Soarele doar partial.
Eclipsele de Luna
O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact . Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Luna Plina
Spre deosebire de o eclipsă solara, care poate fi văzută numai de o relativ mică parte de pe planetă, o eclipsă lunară poate fi vazută de pretutindeni dacă este noapte.
Informatii interesante despre eclipse
O eclipsa solara totala poate dura maxim 7 minute si 30 de secunde
Astronomul francez Jules Janssen în timpul unei eclipse solare totale din 18 august 1868 descopera Heliul. Numele elementului vine de la Helios ( in greaca Soare).
Folosind o eclipsa totala de Soare Hiparhus ( astronomul antichitatii) calculeaza distanta de la Pamant la Luna ( cu modele trigonomeytrice ii da 429.000 km fata de Terra), cu 11% mai mult decat realitatea.
In 1605 astronomul Johannes Kepler a dat o descriere științifică a unei eclipse solare totale
In 1715 Edmund Halley prezice calendarul unei eclipse totale de Soare.
In mai 1919 la eclipsa de Soare Arthur Eddington se confirma teoria relativitatii a lui Albert Einstein
Citeste mai mult: adev.ro/ppmb61
https://www.wikiwand.com/ro/Eclips%C4%83_de_Lun%C4%83
https://www.businessinsider.com/solar-eclipse-diagram-2017-8
https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/12/26/in-malaysia-solar-eclipse-after-21-years/1822343
https://ro.pinterest.com/pin/374291419031221281/
.