Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Curentul Humboldt

Curentul Humboldt

Curentul Humboldt este un curent rece, cu salinitate scăzută, din Oceanul Pacific. Numele de Humboldt vine de la naturalistul prusac Alexander von Humboldt .

Curentul Peru-ului are o viteza maxima de 100 cm/s si un debit mediu de 20 mil. m cubi

Este un curent ce curge de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud de la sud de Chile până la nord de Peru. În prezent, este cel mai productiv ecosistem marin din lume de clasa I, precum și cel mai mare sistem de ascensiune a apelor din adâncime.

Curentul Peru
Curentul Peru

Prin intermediul acestui curent este adusă în apele oceanului aproximativ 18-20% din captura de pește din lume, ce curpinde specii precum sardine, hamsii și macrou. Însă, tot curentul Humboldt, face să scadă nivelul pescuitului din zona Pacificului de sud-est, începând cu anul 1971.

zonele cu upwelling pe glob
zonele cu upwelling pe glob

În această perioadă, valorile se reduc de la 13, 760 milioane de tone la 3, 075 milioane de tone, datorită pescuitului intensiv și modificărilor survenite în caracteristicile curentului Humboldt creează una dintre cele mai mari și cele mai productive ecosisteme marine din lume. Apele reci cu salinitate scăzută și un nivel ridicat de nutrienți sunt aduse la suprafață prin upwelling, oferind hrană pentru pești și mamifere marine. In timpul perioadei de upwelling (perioada mai intensa intre iulie-noiembrie) frecvent se produce ceata fenomen numit de localnici garua.

In poza de mai jos se poate observa cum ia nastere fenomenul de upwelling. Vanturile alizee, forta lui Corilolis si inlocuirea apei de suprafata cu cea rece bogata cu nutrienti din adancime se pot observa in reprezentarea grafica.

upwelling explicatie grafica
upwelling explicatie grafica

O demonstratie excelenta a fenomenului de upwelling o puteti vedea in filmuletul de mai jos

Ventilatorul reprezinta vanturile alizee care imping apa de la suprafata, ce este inlocuita de apa rece din adancime(substanta albastra) bogata in nutrienti.

Curentul este perturbat periodic de schimbările climatice cunoscute sub numele de EL Niño. In perioadele cu El Nino nutrientii nu mai sunt ridicati spre suprafata de curent si vietuitoarele care se hraneau cu ei vor muri de foame.
Acest lucru se datoreaza vanturilor alizee. Fenomenul EL Nino se produce la perioade de 2- 6 ani si poate sa dureze 1- 2 ani.
O comparatie intre un an cu El Nino si unul fara El Nino

comparatie an cu el nino si fara el nino
comparatie an cu el nino si fara el nino

Influență
Curentul Humboldt are o influență considerabilă de răcire asupra climei din Chile și Peru. Este, de asemenea, responsabil pentru ariditatea care predomină în nordul Chilei și zonele de coastă din sudul Perului și Ecuatorului. Aerul marin este răcit de curent și astfel nu sunt precipitații .

www.wikipedia.org